Topbaş-Gökçek Tekin'i çıldırttı!

Topbaş-Gökçek Tekin'i çıldırttı!

Topbaş-Gökçek Tekin'i çıldırttı!

İSTANBUL’u rezil eden sel sonrası suçu CHP’ye atmaya çalışan Topbaş ve Gökçek’e, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’den sert tepki geldi. 2 başkanı da ispata çağıran Tekin, “İspatlayamazsanız size şerefsiz derim” dedi. 


Mezarda bile rahat yok!
Yetkililerin sorumsuzluğu ve ihmalkarlığı yüzünden onlarca kişinin can verdiği seller, mezarlıkları da perişan bir duruma düşürdü.

İstanbul’u boğan sel sonrası AKP-CHP savaşı


‘Ispatlayamayan şerefsizdir’
Ankaralı Gökçek’ten sonra İstanbul’da da Topbaş, anamuhalefeti dere ıslahlarını engellemekle
suçladı. CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, Topbaş ve Gökçek’i acilen ispata çağırdı


Haber : Salim YAVAŞOĞLU
İstanbul’da çarşamba günü meydana gelen ve İkitelli, Bağcılar, Halkalı gibi semtlerde ölümlere ve büyük maddi hasara yol açan sel baskınlarının ardından AKP-CHP savaşı başladı. Sellerin sorumlusu olarak doğayı ve insanoğlunu gösteren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bu kez de CHP’yi sorumlu gösterdi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, “Çankaya Belediyesi, Dikmen Vadisi projemizi mahkeme kararlarıyla engelledi” şeklindeki açıklamasının ardından Topbaş’ın benzer suçlamalarına CHP’den cevap gecikmedi. İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, derelerin ıslah edilmesini engellemek için CHP’nin dava açtığını iddia eden Topbaş’a sert yanıt verdi. Tekin, “Eğer dava varsa CHP İstanbul İl Başkanı olarak istifa etmeye hazırım. Eğer böyle bir dava yoksa sayın Topbaş gereğini yapacak mı? Sizi iddianızı ispata davet ediyorum” dedi. “Sayın Topbaş sizi aylarca uyardım. Bütün yazılar size resmi kanaldan gelmiş. Vatandaşı suçluyorsunuz. Çok ayıptır” diyen Tekin, Topbaş’ın vatandaşdan özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Gökçek’e cevap
Tekin, “Dikmen Vadisi geçmiş dönemlerde sel felaketine uğradı. Burada yaptığımız kentsel dönüşüm projesi Çankaya Belediyesi tarafından mahkeme kararları ile engellenmek istenmiştir. Bu projeler CHP tarafından engellenerek, AKP’li belediyelerin halkın gönlünde yer etmesi engellenmek isteniyor. 55 tane kentsel dönüşüm projemizin hepsine dava açıldı” diyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e de yanıt verdi. Tekin, “Ankara’da sayın Başkan’a seslenmek istiyorum. Sayın Başkan diyor ki CHP dava açmış. Sayın Başkan bunu ispatlayamazsanız size şerefsiz derim” şeklinde konuştu.

 

Ne ölümüz rahat ne de dirimiz
Habibler’de dik yamaca kurulan Cebeci Mezarlığı’nda, yoğun yağış sonrası gerçekleşen toprak kaymasıyla 100 mezar tahrip oldu. Mezarlıklar Müdürlüğü ekiplerince 2. ve 5. kısımlarda dağılan mezarlardan çıkan kemikler toplanarak mezarlığın üst kısımlarındaki boş alana topluca defnedildi. Mezarlıklar Müdürü Adem Avcı, kemiklerin topluca defnedildiği alanın yeşillendirilerek tabii mezarlık ilan edileceğini, bunun için de ailelerden izin alınacağını söyledi. Nuran Işıltı adlı kadın ise 2 saatlik arayışa rağmen annesi Hatice Yılmaz’ın mezarı bulamayınca, “Ne ölümüz rahat, ne dirimiz rahat. Annemin mezarını geri istiyorum” diye feryat etti.

 

Bazı semtler afet bölgesi ilan edilebilir
Marmara bölgesini vuran sel felaketi ile ilgili açıklama yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gerekirse bazı bölgelerin afet bölgesi ilan edilebileceğini söyledi. Deniz Baykal’ın, Mimar ve Mühendisler Odası’nın ve Devlet Bahçeli’nin öneri ve iddilarını eleştiren Erdoğan, “Bu konuyu siyaset malzemesi yapmayı doğru bulmuyorum. Siyaset malzemesi yapanları da kınıyorum. Felaket üzerinden siyaset yapılamaz” dedi. Erdoğan şunları söyledi: “Bir lider İstanbul afet bölgesi ilan edilsin diyor. Afet bölgesi ne demek bunu bilmiyor. Başbakan yardımcılığı yapmış biri çıkıp bunu söyleyebiliyor. Afet bölgesi ne demek? Afet bölgesi demek oradaki bütün yaşam unsurlarının ortadan kalkması demek. Oradaki bütün yapılaşmayı durdurmak demek. Bu İstanbul’un tamamı için nasıl mümkün olabilir. İstanbul’un tamamını yıkıp park bahçe mi yapacaksınız? Bunlar doğru tespitler değil. Böyle bir şey söz konusu olamaz.”

Felaketin sorumlusu kent yöneticileridir
2010 Dünya Kültür Başkenti İstanbul’u tuş eden sel baskınlarının ardından meslek odalarından gelen açıklamalarda, kent yönetcileri sorumlu tutuldu.

Şehircilik ilkelerini hiçe saydılar
* Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Doç.Dr. H.Tarık Şengül: Tarımsal nitelikteki topraklarda kentsel gelişmeye izin veren, dere yataklarının üzerine imar planı hazırlatan belediyeler, bunlara göz yumanlar, felaketlerin sorumlusudur. “Şehircilik ilkeleri de ne oluyor” diyerek, uzun sürelerin birikimini hafife alan, Şehir Plancıları Odası’na kümes peyzajı çizdirmem diyen belediye başkanları ve belediyecilik anlayışı değişmelidir.

Zarar görenler dava açabilir
*  İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Hüseyin Özbek: Dere yatağında yapılaşmaya izin verip, göz yumanlar “kaçak yapılaşmayı teşvik” suçu işledi. Zarar görenler suç duyurusunda bulunabilir. Felaketten hukuken yerel yönetim İstanbul Büyükşehir Belediyesi birinci derecede sorumlu. Şehir planlaması konusundaki hatası, dere yatağındaki yapılaşmaya ruhsat vermesi, göz yumması nedeniyle kaçak yapılaşmayı teşvik etmiştir. Devlet. yerel yönetimler üzerindeki denetim görevini yeterince yerine getirmemiştir. Bu bakımdan bu olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarının (mirasçıları), zarar görenlerin, sorumlular hakkında dava açması mümkündür. Vatandaşların hukuk yoluna başvurmaları, daha sonraki istismarlar için de caydırıcı olur.


Yaşanan afet doğal değil
* Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu: Son yıllarda ülkemizde giderek artan sel felaketleri bir kez daha ülkemizde yaşanan ranta dayanan bilim dışı imar politikalarını gözler önüne sermiştir. Yaşanan felaket doğal bir afet değildir. Bu afetin son olması için artık yetkililerin bir an önce çağdaş imar, planlama ve alt yapı ilkelerine uygun yapılaşma düzeninin oluşması için gerekenlerin yapılmasını bekliyoruz.


‘Erdemli tavır ortaya koyup istifa etsinler’
Sel felaketinin yaşandığı İstanbul’da 2 gün süren bir inceleme yapan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Atila Kaya, Genel Muhasibi ve İstanbul Milletvekili Ümit Şafak, İstanbul Milletvekili Ali Torlak, Tekirdağ Milletvekili Kemalettin Nalcı ve Edirne Milletvekili Cemalettin Uslu, ortak bir basın toplantısı yaptı. Atila Kaya, yaşananlardan, Başbakan, İstanbul Valisi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sorumlu olduğunu belirtti. Atile Kaya, “Biz Belediye Başkanı ve İstanbul Valisinin sorumluluklarının gereğini yerine getirerek, erdemli bir tavır ortaya koyarak istifa etmelerini talep ediyoruz” dedi.


Ölen 23 kişinin isimleri belirlendi
İstanbul’da 8-9 Eylül tarihlerinde etkili olan selde hayatını kaybeden 26 kişiden 23’ünün kimliği belirlendi. İşte o isimler: Güldane Çiftçi, Özlem Ünal, Nuriye Can, Bircan Karataş, Naciye Karadeniz, Nebahat Salkım, Altun Yüksek, Kasım Demirok, Yüksel Aktürk, Hüseyin Türmenoğlu, Necati Topkaya, Kendal Günenç, Salih Öztaş, Ferhat Gönel, Ali Karagöl, Hüsnü Birincil, Fahri Sali (Bulgar uyruklu), Murat Aktay, Remzi Demir, Mecbure İbrahimova Mustafaova, Faruk Donat, Havva Nur Ulak, Süleyman Süleymanoğlu.