TOKİ’nin evleri çürük çıktı

TOKİ’nin evleri çürük çıktı

TOKİ’nin evleri çürük çıktı

TOKİ çürük çıktı!
TOKİ evlerinin kalitesi de fiyatı gibi düşük çıktı. Bir ev sahibi; “Elektrik tesisatı sorunlu. Düğme var, kablo yok” derken, bir başkası ”Ev korku filmi gibi” dedi

 “Türkiye’de konut sahibi olmayan kimse kalmayacak” sloganıyla son üç yıldır sosyal konutlara hız veren ve hedefini 500 bin konut olarak açıklayan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) “en düşük fiyata dayalı” ihalelerinin faturasını sadece alacaklarını toplayamayan esnaf değil, tüketicinin de ödediği ortaya çıktı. Referans gazetesinin haberine göre, başını sokacak bir ev almak için, üç kuruş maaşından kısarak TOKİ’den ev alan kişiler binpişman. Taahhüt edilenle gerçekleştirilen konutlar arasındaki kalite farkı yüzünden TOKİ’ye tepki gösteren tüketicilerin açtığı dava sayısı hızla artıyor.

Avukat: Telefonlarımız susmuyor
Abdullah Sütçüoğlu, Kardelen Konutları’ndan 38 konut sahibinin açtığı davayı üstlenen avukat. Sütçüoğlu kendilerine yapılan başvuru sayısında ciddi bir artış olduğunu belirterek, “Sadece İstanbul’dan değil, Anadolu’da gerçekleşen projeler hakkında da çok fazla dava talebi var. Telefonlarımız susmuyor” açıklamasını yapıyor.

 

TOKİ’ye göre yaşananlar normal
TOKİ İstanbul Uygulama Müdürü Niyazi Özdemir’e göre ise yaşananlar “son derece” normal. Çünkü TOKİ binlerce konut üretiyor ve sıkıntıların olması kaçınılmaz. Özdemir, şunları söyledi: “Konutların hepsi teslim edilmeden önce TOKİ tarafından denetleniyor. Bizim istediğimiz kriterler yerine getirilmiş mi bakılıyor. Daha sonra da teslim aşamasına geçiliyor. Bu aşamadan itibaren ise konutları yüklenici firmadan bir yıllığına geçici kabul ile alıyoruz. Bu süre içinde eğer bir eksik varsa konut sahipleri yüklenici firmaya hiçbir bedel ödemeden yaptırabiliyor. Bir yıl sonunda ise tüm sorunların giderildiğinde son teslim kabullerini yapıyoruz. Konutlarla ilgili eleştiriler abartılı. Eleştirileri yapanların bu konutların depreme ne kadar dayanıklı olduklarını unutmamaları gerekiyor”.


‘Elektrik düğmesi var kablosu yok’
TOKİ’ye kalitesiz malzeme kullandığı için açılan davalardan biri İstanbul Halkalı’daki Kardelen Konutları’ndan ev sahibi olan 38 kişi tarafından açıldı. 134 bin YTL’ye konut satın alan Kadir Tecer. “Evi teslim alalı bir yıl oldu. Hala taşınmadık. Banyo kullanılacak gibi değil. Elektrik tesisatı sorunlu. Elektrik düğmesi var altında kablosu yok. Taşınalım desek bugün en az 10 bin YTL para ister” diyor.


“İşçilik o kadar kötü ki demir korkuluk elimde kaldı”
Tekstil çalışanı Nazife Can ise sorunlu da olsa mecburen satın aldıkları eve taşınmak zorunda kalanlardan. Halkalı’da Biat İnşaat’ın üstlendiği Menekşe Konutlarından yaklaşık 120 bin YTL’ye satın aldığı evde eksiklerin bitmediğini söyleyen Nazife Can, “Banyoyu baştan aşağı kırdırdık. Salon ve odalar yeniden elden geçirildi. Balkona konan demir korkuluk elimde kaldı. İşçilik o kadar kötü ki inşaatın bittiği anlaşılmıyor bile. Herşey korku filmi gibiydi. Biz bu eve milyarlar ödüyoruz. Karşılığı bu daire olamaz” diyor.