Tokat gibi tatbikat

Tokat gibi tatbikat

Tokat gibi tatbikat

ABD ve Batı, İran’da darbe için her türlü tahriki yaparken, Ahmedinecad yönetimi yerli ve Rus uçaklarla başlattığı dev tatbikatla, “Boyun eğmeyeceğiz” mesajı verdi

Ahmedinecad yönetimi kara, hava ve denizden başlattığı tatbikatta düşmanlara gözdağı verdi.
ABD ve Batı’nın seçimler sonrası hız verdiği tahriklere, Sorosçuların darbe planlarına ve işbirlikçilerin provokasyonuna rağmen  Amerika ve Avrupa’ya meydan okuyan İran yönetimi siyasi ve askeri alandaki kararlı tavrını pekiştirmek için yeni bir adım attı. Mahmud Ahmedinecad, Cumhurbaşkanlığını pekiştirdikten sonra ilk adımını askeri alanda atarak gözdağı verdi. İran Silahlı Kuvvetleri dün 2009’daki ilk büyük hava tatbikatını gerçekleştirdi.

Savunmaya takviye
Hava Kuvvetleri Komutanlığının, Basra Körfezi ve Umman Denizi’ndeki tatbikatı üç aşamadan oluşurken tatbikatın dört gün süreceği belirtildi. Hava savunma gücünü takviyeyi, personelin hareket ve hazırlık kabiliyetini artırmayı ve savaş uçaklarının sonraki operasyonlara hazırlanmasını amaçlayan tatbikatta Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan F4, F5, F7, F14, Rus yapımı Sukhoi 24 ve Mig 29 savaş uçakları da görev aldı.

İki koldan destek
Tatbikatın bir başka hedefinin de kara ve deniz kuvvetleri gücüne destek sağlamak olduğu belirtildi. Havada yakıt ikmali yapabilen uçakların da katılacağı tatbikatta avcı ve bombardıman uçaklarının yerli yapım ürünü olan mühimmatları ve teknik donanımları ilk kez deneyeceği ifade edildi. Savaş uçaklarının alçak irtifadaki 700 kilometrelik uçuşlarının yanı sıra 3.600 kilometrelik uzun menzilli uçuşlar yapacağı da kaydedildi.


Bölgesel güvenliğe vurgu
Nükleer ve kitle imha silahlarına sahip olduğu gerekçesiyle ABD ve Batı’nın ekonomik ve siyasi baskı uygulanmaya devam ettiği İran’da Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın silah alımında Çin ve Rusya yönetimlerine ağırlık vermesi Washington yönetiminin tepkilerine neden oluyordu. Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile geçtiğimiz hafta Yekaterinburg’ta düzenlenen bölgesel işbirliği Şangay Zirvesi’nde de Tahran ve Moskova Ortak güvenlik konusunda işbirliğine gitme kararı almıştı.

 

Amaçlarına ulaşamayacaklar
Soros devşirmesi gençler Tahran sokaklarında tahrike devam etti. AB elçilerine “İçişlerimize karışmayın” uyarısı yapan İran, “Uluslararası hukuka uyun” dedi

İşbirlikçi muhalefetin tahrik eylemlerine katılan Sorosçu gençler sokaklarda terör estirdi.
İran’da seçimlerin üzerinden bir hafta geçmesine rağmen, Ahmedinecad’ın zaferini Tahran sokaklarında provoke eden Soros devşirmesi reformist gençler dün de güvenlik güçleriyle çatıştı.

AB’li elçilere uyarı

İran ise AB ülkelerinin Tahran Büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığına çağırarak, AB lkelerinin “içişlerine müdahalesini” protesto etti. İran Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ali Şahruki, Hüseyin Musevi’nin, “sokak protestoları çağrısında bulunarak ulusal güvenliğe karşı geldiği için yargılanması yönünde zeminin hazır olduğunu” söyledi. 

Anarşi peşindeler

İran Meclisi dün  “cumhurbaşkanı seçimine ilişkin ABD ve Avrupa ülkelerinin müdahaleci politikalarını” görüştü. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hasan Kaşkavi, “Batı, kontrolündeki kitle iletişim araçlarıyla İran’da anarşi, karışıklık ve yağmacılık peşinde ama amaçlarına ulaşamayacaklar” dedi.


Pehlevi, işbirlikçi tavrını sürdürdü
İran’ın sürgünde ölen ABD yandaşı son şahı Muhammed Rıza Pehlevi’nin oğlu Rıza Pehlevi, Ahmedinecad yönetimine karşı kırşkırtıcı açıklamalarına devam ediyor. Soros devşirmesi reformcu gençlere geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamayla destek verdiğini belirten oğul Pehlevi, 30 yıldır sığındığı ABD’den provokasyona devam etti. Pehlevi, “Teokrasi insanlara, özgürlüklere, kadınlara, azınlıklara zarar verdi.Çözüm Parlamenter laik bir demokrasidir. Yeni bir anayasadır” diyerek işbirlikçi tavrını sürdürdü. Ali Hamaney’in “kaybet-kaybet” senaryosu ile karşı karşıya kaldığını iddia eden Pehlevi, “Rejimin meşruiyeti artık tamamen tartışılır. Bu işin ucu referanduma kadar gider” dedi. “Babamı deviren eski devrimcilerle birlikte de olabilirim” diyerek ABD’nin biçtiği role soyunabileceğinin de altını çizdi.
* Selda Öztürk KAY


Medvedev’den Tahran’a destek
16 Haziran’da, seçimlerin ardından Moskova’ya giderek Bölgesel Güvenlik Zirvesi’ne katılan Ahmedinecad, Rus’ya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile görüşmüştü. Medvedev, Tahran yönetimine destek verdiklerini, ikili ve bölgesel ilişkileri geliştireceklerini kaydetmişti.


İran’ı dinamitliyorlar
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ı seçim sonuçlarının ardından ilk kutlayan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, “Dünyanın İran’a saygı göstermesini” istedi. TV programı “Alo Başkan” da konuşan Chavez, “Bazılarının İran devrimini baltalamaya çalıştığını” söyleyerek şöyle devam etti: “Ahmedinecad’ın zaferi bütün cephelerde kazanılmış zaferdir.Bazıları İran’daki devrim kalesinin altına dinamit koymaya çalışıyor. İran liderine çamur atarak İran devrimi ve hükümetini zayıflatmaya çalışıyorlar, ama adım gibi eminim ki, bunu asla başaramayacaklar.”


CIA servis ediyor
Emekli Büyükelçi İnal Batu, Rıza Pehlevi’nin, İran’daki kaos ortamından pay kapma yarışına girdiğini söyledi. “Dış güçlerin İran’a müdahalesini arzulayan Pehlevi, 1953’te İran’da CIA ile işbirliğine giderek darbe yapan babasının izinden gidiyor” diyen Batu, “Pehlevi’yi CIA servis ediyor” yorumunu yaptı.

Batı’nın adamı
SP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Vehbi Hatipoğlu, ABD’den Batı’ya ve Musevi yandaşlarına mesaj gönderen Rıza Pehlevi’nin, babası gibi Batı ülkeleriyle işbirliği içinde olduğunu belirterek “O da aynı düşünceleri paylaşarak iktidara gelmişti. Pehlevi ailesinin Batı’ya yakınlığı biliniyor” dedi.