Tiryakilerin son haftası

Tiryakilerin son haftası

Tiryakilerin son haftası

Dumansız hayat için 6 günkaldı
Yeni tütün kanununun bazı hükümleri 19 Mayıs’ta yürürlüğe giriyor. Kamu binaları ile eğlence yerlerinin kapalı bölümlerinde ve taksilerde sigara içilemeyecek

Bireysel olarak yasaklara uymayanların cezalarıyla ilgili genelge hazırlanırken,  işletmelere cezayı belediye encümeni,   sınırları dışında ise mahalli mülki amir verecek

Türkiye, Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’un  hükümlerinin yürürlüğe girmesiyle sigarasız bir yaşam tarzına geçiyor.19 Mayıs’ta yürürlüğe girecek bazı kararlara göre, artık kamu hizmet binaları, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor ve eğlence yerlerinin kapalı alanlarında sigara içilemeyecek.Yasaya göre, taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere, kara, demir, deniz ve hava yolu toplu taşıma araçlarında da sigara içme yasağı uygulanacak.

Cezayı kim uygulayacak?
Okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumlarının kapalı ve açık alanlarında tütün ve tütün ürünleri tüketilemeyecek.  Yasayı teklif eden milletvekili Cevdet Erdöl’e göre, cezayı mevcut belediye sınırları içinde belediye zabıtası, polis kesebilecek. Belediye dışında ise kolluk kuvvetleri ve jandarma, işyerine ise belediye encümeni ceza kesecek. Sigara yasağının uygulanması ve tedbir alınmasıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmeler önce yazılı olarak uyarılacak. Bu uyarıya rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında ise mahalli mülki amir tarafından  ceza verilebilecek. Ancak belediyeler denetimi nasıl yapacağını bilmiyor. Bakırköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Yervant Özuzun, “Uygulama yönetmeliği olsa bile Bakırköy’de 10 bin yer var. Bunlar nasıl denetlenecek?” diyor. (A.A)

İzmarit atana 20 YTL ceza
* Sigara izmaritini yere atmak: 20 YTL
* Yasak yerde sigara içmek: 50 YTL
* Sigara içilmesine izin vermek: 500-5 bin YTL arası
* Sigara reklamı-tanıtımı, indirimli satış, eşantiyon, promosyon: 50 bin-250 bin YTL
* Yetkili satıcı yerlerin dışında satış: 50 bin-250 bin YTL arası
* Televizyonda sigara görüntüsü: Bin -100 bin YTL arası
* 18 yaşın altındakilere sigara satışı: 6 ay-1 yıl arası hapis


Çocuklara koruma

18 yaşını doldurmamış kişiler, tütün ürünü işletmelerinde, pazarlanmasında ve satışında istihdam edilemeyecek. Tütün ürünleri,18 yaşını doldurmamış kişilerin doğrudan ulaşacağı ve işletme dışından görülecek şekilde satışa sunulamayacak. Her türlü sakız, şeker, çerez, oyuncak, kıyafet, takı, aksesuar ve benzeri ürünler, tütün ürünlerine benzeyecek veya markasını çağrıştıracak şekilde üretilemeyecek, dağıtılamayacak ve satılamayacak.


Milletvekillerinin yüzde 26’sı tiryaki
Milletvekillerinin yüzde 26’sının sigara içtiği, sigaraya başlayanların yüzde 90’nının da 25 yaşın altında başladığı bildirildi. Her gün düzenli sigara içenlerin oranı yüzde 22, ara sıra da olsa sigara içen milletvekillerinin oranı ise yüzde 4 olarak belirlendi. TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, yapılan ankete 246 milletvekilinin katıldığını açıkladı. Erdöl, kapalı yerlerde sigara içilmesini yasaklayan kanun yürürlüğe girince sigaraya bırakacağını söyleyen milletvekillerinin oranının yüzde 42 olduğunu söyledi. Milletvekillerinin yüzde 80’i yasakların başlamasından sonra yasaklanan bölümlerde sigara içmeyeceğini belirtirken, yüzde 90’ı da kapalı yerlerde sigara içilmesini yasaklayan kanuna destek verdiğini bildirdi. 

Cezaevleri ve akıl hastanesinde serbest
Cezaevlerinde, yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde, şehirlerarası ve uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan deniz yolu araçlarının güvertelerinde sigara serbest olacak. Turistik otellerde ise sigara içenlere özel odalar yapılacak. Öte yandan,19 Temmuz 2009’da yasak daha da genişleyip, lokanta, kahvehane, kafeterya, bar, bilardo ve oyun salonlarını kapsayacak.