Timesa göre önemli ayrıntı

Timesa göre önemli ayrıntı

'Seçimler öncesinde, bir kargaşa havası hakim. Bu kargaşa henüz krize dönüşmüş değil.

Ordunun Nisan sonundaki bildirisine karşın tanklar sokağa çıkmadı. Aynı şekilde şeriat düzenine geçilmesi için kitlesel gösteriler de yapılmıyor. 'Koyu Müslümanlar dahil, Türklerin büyük bir çoğunluğu dinin ayrı bir alanı olduğuna inanıyor. İslamcı eğilimlerine rağmen AK Parti de bu görüşü paylaşıyor.

Bu nedenle seçimlerin Atatürk devrimlerinin savunucusu güçlü Türk ordusuyla, din ve siyaset ayrılığına son vermeyi amaçlayan İslamcılar arasında bir mücadele olacağını söylemek yanıltıcı olur. Kampanyanın en önemli, ancak en az öne çıkan teması bu seçimlerin, Türkiye'nin kimliğini etkileyecek olmasıdır. Seçimler, Türkiye'nin Batı ve İslam dünyasıyla ilişkilerini tanımlayacak.

BBC TÜRKÇE 'Batı sonuçların bilincinde olmalı' Times başyazısında, AKP'nin iktidara geldikten sonra batılı müttefiklerini, İslami eğilimlerinin bir tehdit oluşturmadığına ikna etmek için çok çaba harcadığına dikkat çekiyor: 'Erdoğan'ın 2004'te zinayı suç sayma girişimi dışında bu konuda Batı'yı alarma geçirecek fazla bir şey olmadı. Aksine Erdoğan'ın reformları övgü topladı.

Ekonomik anlamda Türkiye gelişti, enflasyon hızla düştü, milli gelir iki katından fazla arttı, Türkiye'ye yabancı sermaye akmaya başladı. Fakat AKP'nin 'gerçek' gündemi konusundaki şüpheler hiçbir zaman kalkmadı.

Muhalefetin bölünmüşlüğü ve ABD'nin ihmal ettiği, Avrupa'nın sırt çevirdiği bir Türkiye'nin Batı Asyalılık kaderine boyun eğmekten başka seçeneği olmadığı yolunda giderek yaygınlaşan kanaat, AKP'ye bu seçimleri de kazandıracak. Fakat hala Türkiye'nin en güvenilen kurumu olan orduya duyulan saygı, AKP'yi parlamentoda üçte iki çoğunluktan mahrum bırakabilir.

Sonuç ne olursa olsun Erdoğan cumhurbaşkanlığı konusunda uzlaşma aramalı. Avrupalılar da, Türkiye'nin ihanete uğramışlık hissinin olası sonuçlarının bilincinde olmalı.'

Financial Times: Erdoğan seçim zaferinden emin Financial Times'ın 'Erdoğan seçim zaferinden emin' başlıklı Ankara çıkışlı bir haberinde ise şöyle deniyor: 'Başbakan Erdoğan partisinin seçimlerde yüzde 40'tan fazla oy alarak, 550 üyeli sandalyeli meclise 310–315 milletvekili göndereceklerini tahmin ediyor.

Bu kez meclise en az üç partinin gireceği, bu nedenle AKP'nin oyları artsa bile çıkaracağı milletvekili sayısının şimdikinin altında kalacağı söyleniyor. Meclisteki tabloyu değiştirecek başka bir unsur da parlamentoya çoğu Kürt kökenli 40 kadar bağımsız adayın seçilmesi olasılığı. Bu sonuç, İslami temelli AKP'nin tek başına hükümet kurmasına yetecek.

Ekonomi uzmanları bunun yatırımcıların da tercih edeceği bir sonuç olacağını söylüyor. Seçim kararının alındığı çalkantılı ortama karşın, iş çevrelerine yakın, yeni bir merkez sağ hükümetin geleceği beklentisi nedeniyle piyasalar sarsılmadı. Erdoğan kampanyasını ekonomik reformlara yoğunlaştırırken, ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi laiklik ve terör tehdidine odaklandı.

Milliyetçiler idam cezasının geri getirilmesini ve yabancılara satışların durdurulmasını istiyorlar. Bu çağrının özellikle taşrada yankı bulduğu söyleniyor.'