Tıkalı burun bebeği uyutur mu? Bebeklerin burnunu açmak için neler yapılabilir?

Tıkalı burun bebeği uyutur mu? Bebeklerin burnunu açmak için neler yapılabilir?

Anne ve babalar genellikle, bebeklerinin tok olup olmadığına veya altlarının temiz olup olmadığına bakarlar. Ancak bebekler burunları tıkanması durumunda, bunu ifade edemez ve doğal olarak rahatsızlık duyarlar. Peki, bebeklerin burun tıkanıklığı nasıl giderilir?

Özellikle yeni anne- baba olmuş çiftler, bebeklerinin ağlamasından çekinir. Ağlayan bebeğin hemen karnını doyurmaya çalışan veya altını kontrol eden anne babaların unuttuğu en önemli noktalardan biri, bebeklerinin burnu olabilir. Burnu tıkalı olan bir bebek, hem rahat uyuyamaz hem de huzursuz olur. Peki, bebeklerin burun tıkanıklığını önlemek veya burun tıkanıklığını gidermek için ne gibi yöntemler izlenebilir? İşte bebeklerin burun tıkanıklığını gidermek için bazı önerilen ve önlemler... 

Bebeklerin gelişimi için en önemli ihtiyaçların başında gelen uyku da bu süreçten etkilenir. Burnu tıkalı olan yeni doğan bir bebek, sürekli olarak ağlayarak uykudan uyanır. Genelde de bu ağlama aç olması olarak algılanıp, meme verilir. Bu da ihtiyacı olan nefesi alamamasına ve daha çok ağlamasına neden olur. Burun tıkanıklığı durumunda sağlıklı nefes alamadıkları için uyku kaliteleri bozulur ve huzursuzluklar baş göstermeye başlar. Ağızlarından aldıkları nefes, onları yorduğu ve uyku kalitesini etkilediği için sık uyanırlar ve derin uykuya geçemedikleri için dinlenemezler ve iştahları da kesilebilir.

Uykuda tıkanmalar ilerleyen yaşlarda bebeklerin diş ve yüz yapısını da etkileyebilir. Burun tıkanıklığı olan çocuk genelde ağzı açık durur. Uyurken horlama olabilir. Burnun, içimize çektiğimiz havayı filtre etmek gibi bir görevi de olduğu için, inatçı öksürükler burun tıkanıklığına eşlik eder çünkü hava temizlenmeden ve ısıtılmadan akciğerlere gider.

Bebeklerdeki burun tıkanıklığından kulaklar da etkilenebilir. Geniz bölgesinde bulunan kulak kanalı kapanarak, kulakta sıvı birikimine ve işitme kayıplarına neden olabilir. Bu durum daha da ilerlerse çocuğun işitme ve konuşma gelişimini engelleyebilir. Tüm bunlardan dolayı bebeğinizin sağlıklı gelişimi de olumsuz yönden etkilenir.

Merak etmeyin! Tüm bunlar gözünüzü korkutmasın? Sadece burun tıkanıklığının önemsenmesi ve bir an önce önlemler almanız için küçük birkaç uyarı. Gribal enfeksiyonlar ve bu gibi nedenlerle oluşan burun tıkanıklıkları bir an önce geçsin istiyorsanız bunlara dikkat edebilirsiniz:

Kuru bir ortam burun tıkanıklığına yol açabileceği için ortamın nem dengesini gözetmelisiniz. Kalorifer peteklerine ıslak bir bez koyabilir ya da doktorunuzun onayı ile nem dengeleyici cihazlar kullanabilirsiniz.

Uyku ortamını gün içerisinde mutlaka havalandırın. 10 dakika havalandırma burun tıkanıklıklığının giderilmesi noktasında etkili bir yerde durmaktadır. Ayrıca dışarı çıkıp hava aldırma imkanınız varsa dışarı çıkabilirsiniz.

Burun kanalındaki tahriş edici maddelerin temizlenmesi ve dışarı atılması için bol miktarda sıvı tüketimi çok önemli.

Bebeğiniz yastık kullanabilecek yaşa geldiyse, uyurken başını bir yastık yardımıyla yüksekte tutun. Yastık sayesinde daha rahat nefes alacaktır.

İlgili Haberler