Teröristbaşı’yla “mutabakat” meselesi-I
Önce yetkililerimizi dinleyelim: Başbakan Erdoğan’ın 30 Nisan Salı grup konuşması: Açık açık ifade ediyorum; çözüm sürecinde Türkiye’nin başını öne eğecek hiçbir girişimin içinde değiliz. Çözüm sürecinde, şehitlerimizin ruhunu incitecek, şehit ailelerini rencide edecek hiçbir girişimin içinde değiliz. Müzakere, taviz verme, pazarlık asla ve asla söz konusu değildir.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın 28 Nisan Adana konuşması: Kimseyle yapılmış bir pazarlık yoktur. Kimseye verilen bir şeyler yoktur. Bu bir al ver meselesi değil, terörün ülkemizde sona erdirilmesidir. Siyaset kurumu olarak direkt bir görüşmemiz olmamıştır. İstihbarat görevlilerimiz görüşür.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın, 28 Nisan İzmir konuşması: Ne pazarlığı yaptınız diyorlar. Biz de diyoruz ki biz bir pazarlık yaptık doğru. Tek devlet, tek millet, tek bayrak, tek vatan. Bunun dışında pazarlığımız yok.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in 16 Şubat konuşması: Biz Türkiye’nin birliğini bütünlüğünü üniter yapısını kimseyle asla pazarlık konusu yapmadık ve asla yapmayacağız. Hükümet ve devlet bir tarafa oturacak, PKK ve BDP bir tarafa oturacak hadi buyurun pazarlık yapalım. Böyle bir şey yok.
“Akiller” ve yandaşlar da böyle konuşuyor.
Muhalefet partileri ise Erdoğan’a, “İmralı mutabakatı ile neler verdin, açıkla” diyor.
Bu kargaşa içerisinde insanımız son derece tedirgin.
Acaba gerçek nedir? Açık bilgilere bakarak arayalım:
1) 26.09. 2012, Erdoğan Kanal 7’de “İmralı’yla görüşmeler yeniden başlayabilir” dedi. 2) 30.09. 2012, AKP Kongresinde PKK isteklerini içeren “Siyasal Hedefler Manifestosu” yayımladı. 3) 16.10.2012, Devlet heyeti teröristbaşıyla görüşmek için İmralı’ya gitti. 4) 30.01. 2013, Devlet heyeti İmralı’ya 6. defa gitti ve teröristbaşıyla “mutabakat/anlaşma” sağlandı. Demek ki, görüşme emrini Erdoğan vermiş. 5) 08 Ocak 2013, Radikal’in haberine göre, anlaşmanın hayata geçirilmesi için dört basamaklı bir strateji hazırlanmıştır.
Birinci basamak: Çatışmasızlık
1- (...)Ahmet Türk, BDP’li bir heyetle İmralı’da Öcalan’ı ikinci kez ziyaret edecek. 2- Öcalan heyete çözüm iradesini net bir biçimde ifade eden 4 mektup verecek. 3- Mektuplardan biri BDP’ye, diğer ikisi Kandil ve Avrupa’ya, sonuncusu Türkiye kamuoyuna olacak. 4- Mektuplarda Öcalan; yukarıda hususları netleştirecek, bölgede ortaya çıkan yeni dinamikler çerçevesinde Demokratik Özerklik yerine yerel yönetimlerin güçlendirildiği, gerçek anlamda bir demokratikleşmeye gerek olduğunu anlatacak. 5- Devletle vardığı mutabakatı açıklayacak. 6- Bu yeni sürecin her aşamasında neler yapılması ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatacak. BDP, Kandil ve Avrupa’dan önerilerinin tartışılmasını isteyecek. 7- İlk adım olarak PKK’ya şu mesajı çok net bir biçimde verecek: “Hemen çatışmasızlık ilan edin.” Çatışmasızlık sağlanmadan diğer adımlar atılmayacaktır.
İkinci basamak: Sınır dışı
Çatışmasızlığın ilanıyla birlikte demokratikleşme yönünde epeydir hazırlığı yapılan adımlar hızla atılacak. 1- Bir yanda yeni anayasa çalışması, uzlaşılan maddeler üzerinde nihayete kavuşturulacak, 2- 4. Yargı Paketi ile karşılıklı güven ortamı oluşturulacak. Paket ile terör suçlamasına ’şiddet kriteri’geleceği için, şiddete bulaşmamış binlerce KCK’lı serbest kalacak. 3- Bu aşamada PKK, 4 bin civarında militanını Türkiye sınırları dışına çekeceğini açıklayacak. 4- Çekilme sürecine müdahale olmayacağı garantisi alındıktan sonra çekilme aşamalı başlayacak. (Devam edecek)