TERLEMEK kader değil

TERLEMEK kader değil

TERLEMEK kader değil

Sıcaklıkların artması, aşırı terleme problemi olanların yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Ancak hastalığın krem ve solüsyon kullanımından botoksa  kadar çeşitli tedavi yöntemleri var.

Sıcaklıkların artması, aşırı terleme problemi olanların yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Ancak hastalığın krem ve solüsyon kullanımından botoksa kadar çeşitli tedavi yöntemleri var

Özellikle yaz aylarında nem oranının ve sıcakların yüksek seviyelere ulaşması, aşırı terleme problemi olanların yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Deri hastalıkları uzmanı Dr. Sadiye Kuş, terlemenin aslında daha çok sıcak yaz günlerinde yoğun olarak yaşanılan normal bir vücut fonksiyonu olduğunu söyledi. Vücudun, ısısını denetim altına almak için terlediğini belirten Dr. Kuş, bazı kişilerde özellikle koltuk altlarında, ellerde ve ayaklarda normalden fazla terleme meydana geldiğini ve bu durumun sosyal hayatı olumsuz etkileyebildiğini ifade etti. Kuş, iç vücut ısısı arttığında deri yüzeyindeki terin buharlaşması yoluyla ısı kaybının gerçekleştiğini ve terleme sayesinde vücut ısısının yükselmesinin engellendiğini anlattı. Fizyolojik olarak önemli bir rolü olan terlemenin aşırı olduğunda buna “hiperhidroz” adı verildiğine değinen Dr. Kuş, bunun da toplumda yaklaşık olarak yüzde 3 oranında görüldüğüne dikkati çekti. Dr. Kuş, terlemenin çoğunlukla, herhangi bir sistemik hastalığa bağlı olmaksızın da ortaya çıktığını ifade ederek, bu duruma da “primer hiperhidroz” adı verildiğini bildirdi. Terlemenin ayrıca genetik sendromlara, enfeksiyonlara, tümörlere, endokrin ve metabolik bozukluklara, nörolojik problemlere, alkolizme ve bazı ilaçlara bağlı olarak da görülebildiğini belirten Dr. Kuş, “Sekonder hiperhidroz” olarak adlandırılan bu sorunun giderilmesinde ise altta yatan hastalığın tedavisinin yapılması gerektiğini söyledi.

Asosyal oluyorlar

Dr. Kuş, “Aşırı terleme, ter bezlerinin büyümesine değil faaliyetinin artmasına bağlı olarak ortaya çıkıyor” diyerek şunları söyledi: “Hastalarda hem bazal ter üretimi hem de strese bağlı ter üretimi artıyor. Heyecan ve stresle tetikleniyor. Hastalar genellikle uykuda değil, sadece uyanık oldukları saatlerde bu sıkıntıyı yaşıyorlar. Aşırı terleme, kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Okul, iş ve sosyal yaşam zamanla bu durumdan olumsuz etkilenebiliyor, çeşitli sosyal ve sportif aktivitelerden bu nedenle kaçınabiliyor” diye konuştu.

Tedavi yolları
Uzman Dr. Saniye Kuş, aşırı terleme koltuk altındaysa, öncelikle dıştan uygulanan, terlemeyi engelleyici solüsyon ve kremlerin kullanıldığını belirterek, yanıt alınamadığı durumlarda ise deri içine küçük dozlarda botoks enjeksiyonu uygulanabileceğini söyledi. Botoksun, sinir liflerinden ter bezlerine ulaşıp bu bezlerin uyarılmalarını sağlayan kimyasal sinyalleri geçici olarak bloke ettiğini ve ter üretimini engellediğini dile getiren Dr. Kuş, “Her bir koltuk altında 15-20 noktaya ince bir iğneyle enjeksiyon yoluyla uygulanıyor. Etkisi 4-12 ay kadar sürüyor. Tekrar eden uygulamalarda etki süresi uzuyor” dedi. Kuş, botoks yöntemiyle de sonuç alınmaması durumunda son tercihin cerrahi müdahale olduğunu ifade etti.