Telekulak Mars'ta

Telekulak Mars'ta

Telekulak Mars'ta

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) bilim adamları, gelecek hafta Mars’taki uzay aracı Anka Kuşu’nun mikrofonunu çalıştırarak, Kızıl Gezegen’in sesini duymaya çalışacak


“Space.com” adlı internet sitesindeki habere göre, Anka Kuşu’nun (Phoenix) altında, aracın 3 dakikalık inişi sırasında görüntü alması için yerleştirilen Mars Descent Imager (MARDI) sisteminin parçası olan mikrofondan, faydalanılmasına karar verildi. 25 Mayıstaki iniş sırasında çalıştırılamayan sistemin, çalıştırılması için bilim ekibinin bazı kontroller yapması gerektiği ifade edildi.

Ses dalgaları dünyadaki kadar uzağa gitmiyor
NASA uzmanları, her şey hazır olduktan sonra “bir şeyler  duyduklarından emin olmak” için, Anka Kuşu robot koluyla toprağı kazarken veya matkabıyla delerken mikrofonu çalıştırmak istiyorlar. Mars’tan çok fazla şey duymayı beklemediklerini belirten bilim adamları, öncelikle Anka Kuşu’nun mikrofonunun profesyonel bir mikrofon olmadığını, ikincisinin de ses dalgalarının Kızıl Gezegen’de Dünya’da olduğu gibi çok fazla uzağa gitmediğini, çünkü Mars’ın atmosferinin daha ince olduğunu ifade ediyor. Bilim adamları, Mars’tan ses duymaya çalışmanın, Dünya’dan 30 bin metre yukarısını dinlemeye benzeyeceğini söylüyor. NASA uzmanları, Anka Kuşu çalışırken ses duyarlarsa, sonra uzay aracı sessizken bir şeyler duymaya çalışacaklar.

Uzmanlar, Anka Kuşu çalışırken ses duyarlarsa, daha sonra uzay aracı sessizken bir şeyler duymaya çalışacaklar.