Gündelik hayatın çok büyük bir kısmını kaplayan akıllı telefonlar, korona virüs salgınının da hayatımıza girmesiyle birlikte iyice zirvelere çıkmıştı.
7'den 70'e her insanın elinde bulunan akıllı telefonlar, aslında bazı hastalıkların da önünü açıyor. Bu hastalıklardan biri de "phubbing"...
PHUBBING KAVRAMI NE ANLAMA GELİYOR
Akıllı telefon bağımlılığı, İngilizce phone (telefon) ve snubbing (yok sayma, kötüye kullanma) kelimelerinden oluşan "Phubbing" kavramı ile tanımlanıyor.
Bu terim, akıllı telefonunuzun ekranına normalin çok üstünde süreyle bakmanız ve çevrenizdeki kişilerle iletişim kurmadığınız anlamına geliyor. Phubbing yapan kişiye ise "phubber" deniyor.
TRT Haber'de yer alan habere göre, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık, konuyla ilgili alınması gereken tedbirleri anlattı.
Kırık, “Dijital teknolojiler birçok açıdan büyük avantajları beraberinde getirse de insan davranışlarını ve sosyal hayatı da derinden etkilemeye başlamıştır. Hatta dijital iletişim araçları aracılığıyla edinilen bazı alışkanlıklar insani ilişkilerin zarar görmesine bile sebebiyet verebilmektedir. İşte belki kavramsal olarak bilmesek de phubbing sebebiyle insanları küçümseyip yalnızca akıllı telefonlarımıza odaklanabiliyoruz. Diğer bir ifadeyle phubbing, telefona gerçek insan etkileşiminden daha fazla önem vermek anlamına gelmektedir. Kısaca arkadaşlarımızı, sevdiklerimizi ve çevremizi akıllı telefonumuza değiştirmektir.” dedi.