Telafisi güç yasa

Telafisi güç yasa

Telafisi güç yasa

ANAYASA Mahkemesi, mayın yasasını iptal gerekçesini açıkladı: Giderilmesi güç veya imkansız durum ve zararlar doğabilir.

AKP’nin ‘Mayın Yasası’na ‘telafisi güç olur’ gerekçesi
Mayın Yasası’nın yürürlüğünü kısmen durduran Anayasa Mahkemesi, redde ilişkin kararında “Uygulanmaları halinde sonradan giderilmesi güç veya olanaksız durum ve zararlar doğabilir” dedi

Anayasa Mahkemesi’nin, Türkiye ile Suriye Arasındaki Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri ile İhale İşlemleri Hakkında Kanun’un, bazı hükümlerin yürürlüğünü durdurma, bazı hükümlerin yürürlüğünü durdurma isteminin reddine ilişkin kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Anayasa Mahkemesi, TBMM’deki tüm muhalefet partili milletvekillerinin imzasıyla açılan davada, yürürlüğün durdurulması istemini 23 Temmuzda karara bağlamıştı. Yüksek mahkeme, kanunun 2. maddesinin 3 numaralı fıkrasının 1, 2, 4. ve 6. tümcelerinin yürürlüklerinin durdurulmasına karar vermişti. Anayasa Mahkemesi, kanunun 3. maddesinin 1 numaralı fıkrasında yer alan, “...taşınmazların temizleme karşılığı tarımsal faaliyetlerde kullandırılması süresi ise...” ibaresinin de yürürlüğünü durdurmuştu.

Karar oy birliğiyle
Anayasa Mahkemesi’nin kararında, bu hükümlerin “Anayasa’ya aykırılığı konusunda güçlü belirtiler bulunduğu ve uygulanmaları halinde sonradan giderilmesi güç veya olanaksız durum ve zararların doğabileceği gözetilerek esas hakkında karar verilinceye kadar yürürlüklerinin durdurulmasına oy birliğiyle” karar verildiği belirtildi.

RET KARARLARI
Anayasa Mahkemesi, kanunun, “amaç ve kapsamını” düzenleyen 1. maddesinin 1. tümcesinde yer alan “...ve bu suretle elde edilecek arazilerin, tarımsal amaçlı kullanılması...” ibaresinin yürürlüğünün durdurulması istemini oy birliğiyle reddetmişti. Yüksek Mahkeme, “ihale işlemleri” başlığıyla düzenlenen 2. maddesinin 1. numaralı fıkrasının yürürlüğünün durdurulması isteminin de reddine oy birliğiyle karar vermişti. Anayasa Mahkemesi’nin kararında, bu hükümlere yönelik yürürlüğü durdurma koşullarının oluşmadığına işaret edildi. Anayasa Mahkemesi, davayı daha sonra esastan karara bağlayacak.