ShiftDelete - Her büyük teknoloji şirketi gibi Meta, eski haliyle Facebook da zaman zaman türlü davalarla karşı karşıya geliyor. Gerek sosyal medya platformunun formatı ya da akış trendleri sebebiyle, gerek uygulama ya da şirketin kullandığı teknolojilerin patent kavgaları bu davaların sebebi olabiliyor.
Bu kez Meta, Facebook için kullandığı bir teknoloji nedeniyle davalık oldu. Teksas Eyaleti tarafından açılan davanın ayrıntılarını sizler için açıkladık. İşte davaya konu olan Facebook teknolojisi…
Teksas, Facebook’un yüz tanıma sistemini kullanmak istemiyor
Teksas Başsavcısı Ken Paxton‘ın Meta’yı dava etme sebebi Facebook’un kullandığı yüz tanıma sistemi oldu. Meta’nın Facebook’da kullandığı fotoğraf etiketleme sisteminin Teksas Biyometrik Tanımlayıcının Yakalanması veya Kullanımı (CUBI) Yasasını ihlal ettiği iddia edilen dava bugün bölge eyalet mahkemesinde açıldı.
Teksas, Mali zararların karşılanmasını ve Teksaslıların biyometrik verilerinin izinsiz kullanımına son verilmesini istiyor. Bahsi geçen CUBI kısıtlamaları 2009 yılında kabul edildi ve hükmü halen devam ediyor. Bu yasa gereği, yüz geometrisi gibi biyometrik verilerin toplanmasından önce bir bilgilendirme formu ile onay alınması gerektiriyor.
Davaya göre Facebook, kullanıcı fotoğraflarını izin almadan tarıyor ve otomatik etiketleme sistemi, toplu biyometrik veri toplama anlamına geliyor. Ayrıca daha önce gerçekleşen bir davada yer alan, Instagram‘ın kullanıcı gizlilik ve güvenlik sözleşmesindeki ifadelerle çeliştiği iddia edilen yüz tanıma için görüntüleri taradığı iddiasını da akıllara getiriyor.
Meta Politika ve Kriz İletişimi Yöneticisi Dina El-Kassaby ise, iddiaların yersiz olduğunu ve kendilerini sonuna kadar savunacaklarını belirtti. Teksas Başsavcılığı ise “Facebook’un milyonlarca Teksaslı’nın biyometrik tanımlayıcılarını ticari bir amaç için bilgilendirilmiş onayları olmadan ele geçirdiğini ve bunları makul bir sürede yok etmediğini” iddia ediyor.
Dava, her CUBI ihlali için 25.000 dolar para cezası ve her Teksas Aldatıcı Ticaret Uygulamaları Yasası ihlali başına ek 10.000 dolar talep ediyor. Wall Street Journal‘ın raporuna göre bu rakam toplam yüz milyarlarca dolara denk olacak.