Teknosa’da işçi kıyımı

Teknosa’da işçi kıyımı

156 kişinin çalıştığı Gebze’deki depoda görevine son verilen 30 işçinin çoğu Liman-İş üyesi. Sendika: Kanuna göre, bu kadar kişinin işine son verilmesi toplu işçi çıkartma

Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki Sabancı Holding kuruluşu Teknosa A.Ş’ye depolarda küçültmeye gidileceği gerekçesi ile işçi çıkartılmasına, Liman-İş Sendikası sert tepki gösterdi. Gebze Deposu’nda toplu sözleşme için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan çoğunluk yetkisini aldığını kaydeden sendika yönetimi, buna işverenin itiraz ettiğini, üyelerine baskı uygulandığını, sendikadan istifaya zorlandığını, bazılarının da işten atıldığını daha önce defalarca basına ve kamuoyuna duyurduğunu hatırlattı.

İş Kanunu’na aykırı

Liman-İş Merkez Yönetim Kurulu’nun konu ile ilgili açıklamasında şöyle deniliyor; “İşverenin;  hakları yok sayma girişimi nedeniyle Teknosa depo işçileri, bir buçuk yıldır haklarından mahrum kalmışlardır. Bu yetmiyormuş gibi, işverenin ve vekillerinin psikolojik bezdirmeye yönelik baskıları artarak devam etmiştir. Üyemiz işçilerin bulunduğu Lojistik Merkezinde küçülmeye gidileceği gerekçesiyle, 30 işçinin iş akitleri fesh edilmiştir. Teknosa işvereni, sendika düşmanlığı yapmıştır. Bu işçilerin neredeyse tamamı sendikalı işçilerdir. İşyerinde, 1 Ocak 2016 itibariyle 156 işçi çalışmaktadır. İş Kanunu’na göre; işçi sayısı “101 ile 300 arasında ise en az yüzde 10’u arasında işçinin ...işine son verilmesi toplu işçi çıkartma sayılır”. Kısaca Teknosa işvereni, İş Kanunu’na göre toplu işçi çıkartmıştır, hükmün gereklerini yerine getirmemiş, resmi makamlara bildirmemiştir”

‘Haklara göz dikmeyin’

Liman-İş Sendikası’nın açıklamasında, daha sonra şöyle denildi, “İşveren, çıkartacağı işçilere, 4 brüt ücret fazla vermek kaydıyla, anlaşmalı fesih teklif etmiş ve ekonomik sıkıntılarını aleyhine kullanmaya çalışmıştır. İşe iade ve sendikal nedenle dava açmalarını engellemeye, işsizlik sigortası haklarını gasp etmeye çalışmıştır. Koskoca Sabancı Holding’in, 30 işçinin ekmeğine ve haklarına göz dikmesi, Sabancı ailesine ve toplumdaki imajına yakışmamıştır. Merhum Sakıp Sabancı’nın söylediği “çalışmak, çalışmak, çalışmak” ifadeleri kulaklarımızda yer edinirken, acaba kendi işverenliğine ait bir işyerinde çalışmanın karşılığının verilmeyeceği, sendika düşmanlığının yapılacağı, işçilerin sendikalaştıkları için haksız yere işten atılacağı, işten atma rüşveti teklif edileceği bir işyeri hiç hayal etmiş midir? Teknosa işvereni bilsin ki, bu işyerine Sendika girecek!”