Tehlikelere karşı tedbiri elden bırakmamalı

Tehlikelere karşı tedbiri elden bırakmamalı

Günümüzde tehdit sadece virüslerden ibaret değil. Tehlike birçok farklı noktadan gelebiliyor. Herhangi bir şekilde dış dünyayla iletişime geçen bir bilgisayarın tehdit altında olduğu tartışılmaz bir gerçek.

Bilgisayarınızı ağ üzerinde izole bile etseniz CD, DVD, Bu- Ray veya taşınabilir bellekleri kullanmaya devam ettiğiniz sürece tehlike devam eder. Bu tehlikelere karşı önlemlerinizi almak zorundasınız. İşte onlardan bazıları:

GÜNCEL SİSTEM ŞART

Yazılımlar günümüzde çok daha kompleks bir yapıya ulaştı ve çok hızlı bir şekilde de gelişmeye devam etmeleri gerekiyor. Daha çok yazılımcı emeğinin ve daha düşük tutulan test maliyetlerinin birlikteliği kaçınılmaz olarak daha fazla hatayı ve saldırı noktasını beraberinde getirir. Bundan muzdarip olan sadece işletim sisteminiz değil. Virüs tarayıcılar, güvenlik duvarları, e-posta ve sohbet programları da aynı dertten şikayetçi. Saldırganların programların zayıf noktalarını bulmaları ile üreticilerin bir güvenlik yamasını yayınlaması arasında kısa da olsa bir sürelik boşluk olur. Kullanıcı olarak bu yamalardan haberdar olur olmaz programlarımızı güncelleştirmemiz gerekiyor.

E-POSTALARA DİKKAT EDİN

İnternetin bizlere sunduğu ve en çok kullandığımız olanağı, hiç tartışmasız e-postalardır.Saldırganlar da doğal olarak e-postaları bir saldırı aracı olarak kullanır. E-postalar sadece metin olmaktan çıkarak HTML olarak da gönderilmeye başladığından beri saldırganlar bu olanağı sonuna kadar kullanıyor. Epostalarırenklendirerek daha görsel bir hale getirmek için hazırlanmış Java veya VB scriptlerigünümüzde daha çok saldırı amaçlı kullanılıyor.
Bu program satırları bilgisayarınıza yerleşerek spam sorununun büyümesine neden oluyor. E-postalarınız için kullandığınız programın bir virüs tarayıcı ile beraber çalışmasını sağlarsanız, bu soruna kalıcı bir çözüm bulmuş olursunuz. Kullanacağınız ürünün mutlaka e-posta korumasına da sahip olduğundan emin olun.

SPAM TEHDİDİ

Spam e-postalarını yollayanların genellikle art niyeti vardır. Çoğu zaman spam’in ulaştığı kişi hakkında daha fazla bilgi toplamaya çalışırlar. Entegre edilmiş görseller ile, posta açıldığında gönderen geçerli bir e-posta adresine ulaştığını fark eder. IP adresine ilişkin bilgiler ile de alıcının konumuna dair fikir edinir. Böylece e-posta adresiniz reklam gönderilmesiaçısından daha değerli bir hale gelir. Bunlara karşı dikkatli olunmalı.

OLTAYA GELMEMELi

Bu arada, bilgisayar korsanları türlü yöntemlerle hırsızlığa devam ediyor. Bu dolandırıcılık girişimlerindeki klasik yöntem, bir bankadan geliyormuş gibi görünen e-postanın size gönderilmesi ile başlar. Bu e-postalarda bilgilerinizin güvenliğiniz için yenilenmesi gerektiği belirtilir ve bazı durumlarda da bir adres verilerek buraya yönlendirilirsiniz. Bu adresbankanızın gibi gözükse de, içine saklanmış scriptler ile sizi dolandırıcının hazırladığı siteye sürükler. Bu siteler bankanın orijinal sitesini elinden geldiğince taklit eder. Adresedikkat etmelisiniz. Buradaki bazı ufak farkları
siz de gözlemleyebilirsiniz. Eğer bilgilerinizi siteye verirseniz, haydutlara istedikleri her şeyi teslim etmiş olursunuz. Fark edilmesi daha zor olan bir yöntem ise Windows’a ait “Hosts” dosyasının değiştirilmesidir. Bu dosya, proxy sunucularının olmadığı zamanlarda URL’leri IP adreslerine dönüştürmek için kullanılıyordu. Şayet bu dosyaya bir URL ve ona ait bir IP girilirse, tarayıcınız proxy sunucusuna sormadan o IP adresine bağlanır. Siztarayıcınızın adres çubuğunda bankanın gerçek adresini görürken, aslında açmış olduğunuz dolandırıcının sitesinden başka bir şey değildir. Hacker’ların dolandırıcılığı başarmak için yazdıkları bazı trojanlar “Hosts” dosyasına etki eder ve yasadışı sitelere bağlantı verir.