Uzmanlar, Türkiye’nin sanıldığı gibi su zengini bir ülke olmadığını ve 2030 yılında nüfusunun 100 milyona ulaşması ile susuzluk çekeceğini öne sürdü
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiye’nin sanıldığı gibi su zengini bir ülke olmadığını söyledi. Demir, “Türkiye, kişi başına düşen bin metreküpün altında kullanılabilir su miktarıyla, 2030 yılında su sıkıntısı çeken bir ülke durumuna gelecektir” dedi. İkame edilemeyen bir kaynak olan suyun, yaşayan bütün canlılar için en önemli doğal kaynaklardan biri olduğunu hatırlatan Demir, dünyanın bir çok bölgesinde çekilen su sıkıntısının gelecekte daha çok hissedileceğine dikkati çekti.
Türkiye’nin sadece içinde bulunduğu coğrafyada Ortadoğu’ya göre avantajlı durumda sayılabileceğini ifade eden Demir, yakın gelecekte ciddi sorunlarla karşılaşacağı uyarısında bulundu. Prof. Dr. Demir, şöyle konuştu: “Bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için kişi başına düşen yıllık su miktarı en az 8 bin ile 10 bin metreküp arasında olmalıdır. Türkiye’de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı ise bin 430 metreküp dolayındadır. 2030 yılında ise nüfusu 100 milyona ulaşacak olan Türkiye, kişi başına düşen bin metreküpün altında kullanılabilir su miktarıyla su sıkıntısı çeken bir ülke durumuna gelecektir.”
Küresel su krizi
Dünyadaki su tüketiminin son 50 yılda çarpıcı bir şekilde arttığını da belirten OMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Demir, 40 yıl sonra su sıkıntısı çeken ülkelerin sayısının 50’yi geçeceğini, bu şartlarda yaşamak zorunda kalan insanların sayısının ise 3.76 milyara yükseleceğini savundu. Son 20 yılda dünya nüfusundaki artışın suya talebi de artırdığını ifade eden Demir, bunun da küresel bir su krizini gündeme getirdiğini belirterek şunları söyledi: “Yetersiz su kaynakları ülkelerin nüfus dengesini derinden etkilerken, küresel ısınmaya bağlı kuraklık da insanlığın en önemli sorunu olarak gündemde yerini almaktadır. Hızla artan dünya nüfusu ve su talebiyle birlikte mücadeleler ve çekişmeler ciddi boyutlara ulaşmıştır. Su kaynakları, miktar, kalite ve tüm diğer sektörel kullanımlar açısından birçok ciddi sorunla karşı karşıyadır.”
Orman alanı 30 yılda 1 milyon hektar arttı
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Türkiye’nin dünyada orman varlığı artan ender ülkelerden olduğunu belirterek, son 30 yılda ülke genelindeki ormanların 1 milyon hektar arttığını, bu rakamın 1,5 milyon futbol sahasına denk geldiğini bildirdi. Çıkan yangınlar nedeniyle Türkiye’nin orman varlığının azaldığına yönelik söylemlerin ortaya atıldığını söyleyen Kahveci, ancak bunun aksine orman alanının arttığını söyledi. Türkiye’deki orman varlığının 1963-1973 yılları arasında 20,2 milyon hektar olduğunu ifade eden Kahveci, 2004 yılında yapılan ölçümlerde bu rakamın 21,2 milyon hektar olarak belirlendiğini kaydetti. Yangınlara Dayanıklı Orman Projesi çerçevesinde yanan alanların yılı içerisinde yangına dayanıklı türlerle ağaçlandırıldığını belirten Kahveci, geçen yıl yanan alanlar dahil Türkiye genelinde, 50 milyon fidan dikildiğini de sözlerine ekledi.