Tefeci sayısı, 2001 kriz dönemini bile solladı! Polis raporunda, “İnsanlarımızın borcu borçla kapatmaya yönelmesi, tek adres olarak kendilerine tefecileri bulmalarını sağladı” deniliyor
Vatandaşı inim inim inleten kriz 2001’i bile aratır hale gelirken, tefecilerin sayısında da büyük artış gözlendi. Bankalardan kredi temininin zorlaştığı kriz döneminde tefeci sayısında patlama yaşanırken, belgede sahtecilik suçu da arttı. Emniyet Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire (KOM) Daire Başkanlığı’nın hazırladığı ve bu yıl açıklanan “2008 Faaliyet Raporu” nda geçtiğimiz yıl tefecilere yönelik düzenlenen 248 operasyonda 548 kişinin yakalandığını kaydedildi. Ekonominin küçüldüğü 2001 krizinde ise yakalanan tefeci sayısı 350 olarak kayda geçmişti.
Kredi kartı faktörü!
Tefecilik suçunun kaynağında kredi kanallarında yaşanan tıkanma ve artan kredi kartı harcamaları yatıyor. Bürolarını, ticari yaşamın canlı olduğu bölgelerde açtığı bilinen tefecilerin hedef kitlesinin, borcunu ödemekte sıkıntıya düşen esnaf kesimi olduğu belirtiliyor. Banka kredisini ödeyemediği için kara listeye giren ve finansman ihtiyaçlarını karşılarken, nakit ihtiyacını karşılamak için elindeki çeki vadesinden önce kırdırmak isteyenler kişilerin, tefecilerin kapısını çaldığı polisin belirlediği bir gerçek olarak öne çıkıyor. Factoring şirketlerinin 90 günden uzun çekleri bozdurma konusunda isteksiz davranması da tefecilerin kapısına götüren nedenler arasında gösteriliyor. Raporda, “ İyi planlanamayan harcamaların insanlarımızı borcu borçla kapatmaya yönelmeleri, tek adres olarak kendilerine tefecileri bulmalarını sağlamıştır” ifadesine yer veriliyor
2001 krizi hafif kaldı!
Yıl Operasyon Yakalanan
sayısı şüpheli sayısı
2001 165 350
2002 76 196
2003 97 177
2004 76 177
2005 76 171
2006 146 338
2007 183 431
2008 248 548
Bankalara ‘ölçüsüz faiz’ öfkesi!
Kriz döneminde ihtiyaç daha çok artarken, kredi musluklarının kısılması sanayiciyi isyan ettirdi. Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, faizlere ilişkin ticari hayatlarında yaşamadıkları ’ölçüsüz ve insafsız bir durumla’karşı karşıya olduklarını haykırdıklarını, bu sese kulak verilmesi gerektiğini belirtti. Koçer, kar yarışına giren bankaların uyguladığı kredi faiz oranlarıyla ilgili sanayicilerden yoğun şikayetler aldıklarını, faiz oranlarında ölçünün kaçırıldığını savundu. Paranın kara borsacılığının yapıldığı bir dönem yaşadıklarını ifade eden Koçer, “Mali sistemin güçlü olmasıyla övünülüyor ama övünüldükçe de reel sektör sıkıntıya sürükleniyor. Güçlü mali sistem şimdi kullanılmayacaksa ne zaman kullanılacak, güçlü mali sistemin kime ne zamanfaydası olacak? ’Uygulanan faizin fiyatına karışamayız’demek doğru olmaz. Bugün geldiğimiz noktada sanayicilerimizden şikayet yağıyor. Uygulamaların insaf sınırlarını zorladığını bizzat odamıza iletiyorlar. Bazı bankalar fırsatçılık yapıyor. Haklı şikayetleri BBDK’ya ve Merkez Bankası’na bildirecek, aynı zamanda kamuoyuyla da paylaşacağız” dedi.
Sanayiciler kuyuda
yardım ipi bekliyor
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, krizin Türk sanayiini derin bir kuyuya attığını, şimdi kendilerine uzatılacak bir ip beklediklerini belirterek, “Bu ip, yüzde yüzyatırım indirimidir” dedi. Özdebir, “Daralma sürüyor. Üretimi düşen üyeler yüzde 1.5 artışla yüzde 54.4’e, iç satışları azalanlar 3.3 puan artışla yüzde 60.2’ye çıktı. Buna rağmen stoklar artıyor, istihdam kaybı sürüyor” dedi.