Tavuğun kilosu 10 YTL

Tavuğun kilosu 10 YTL

Tavuğun kilosu 10 YTL

Sabit ve dar gelirlinin en çok tükettiği gıda maddesi olan tavuk etinde önlenemez bir yükseliş yaşanıyor. Daha önce 5 YTL’den satılan tavuk etinin kilosu, 10,5 YTL’ye yükseldi. Vatandaşlar, “Dana eti 15 YTL. Tavuk etinin fiyatı neredeyse kırmızı ete yaklaştı” diyerek yakındı.

Dur diyen yok

“Tavuk etinin fiyatının yükselmesine bir anlam veremiyoruz” diyen vatandaşlar firmaların kesimi azalttığını, bunun da fiyatların yükselmesine sebep olduğunu düşündüklerini ve yetkililerin buna dur demesini beklediklerini belirttiler. Tavuk eti satıcıları ise, “Fiyat artışı yüzünden vatandaşlarla sık sık tartışıyoruz. Her gelişimizde yine mi zamlı diye tepki gösteriyorlar. Fiyatları biz artırmıyoruz ki” diye dert yandı. (İHA)

Üretici de dertli
Tavuk üreticileri zamların nedeni olarak üretimde kullanılan ham maddelere yapılan artışları öne sürüyor. Son dönemde elektrik, su, gübre ve mazota yapılan yüksek zam oranları, üreticiyi zor durumda bırakıyor. Maliyetin altından kalkamayan üretici de çareyi tavuk fiyatına zam yaparak buldu.

Gübrenin yükselişi
Antalya Ziraat Odası Başkanı Halil Ordu, gübre fiyatlarının yüzde 100 oranında arttığını ifade ederken, ekonomik sıkıntı içinde olan çiftçinin gübre alamadığını söyledi. Ordu, “Dolar artmadı, başka bir şey olmadı. Nereden geldi bu zam? Durum böyle devam ederse tarım biter, çiftçi tarlasını ekmekten vazgeçer. Bu da tüketiciye yansır”