İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'ne ait bir şirkette taşeron işçi olarak çalışan ve 1 yıldır maaş alamadıklarını belirten işçiler, Saraçhanedeki bina önünde eylemde bulundu. Anadolu yakasında asfalt döküm işçisi olarak çalışan Ahmet Turhan “Son bir buçuk senedir. Anadolu yakasında asfalt döküm işi yapıyoruz. Son bir yıldır ana firma ödeme alamadığı için bize de ödeme yapamıyor. Ana firmamız Met-Gün taşeronu onunda taşeronu benim. Haliyle bu bir zincirleme, zincirleme olduğu için bize kadar yansıyor. Ödemelerimizi yapamıyoruz. Şuan zor durumdayız. Şuan şantiyeler kapalı durumda. Hiçbir şekilde çalışma yapamıyoruz” dedi.
“EV KİRASINI ÖDEYEMİYORUM”
Yağmur suyu kanalında çalıştığını söyleyen bir işçi ise "Evin kirasını ödeyemiyorum. 6 kişilik ailem var. Mağduruz. Hakkımızı aramaya geldik. Yağmur suyu kanalında çalışıyorum. İBB'nin ait taşeron şirketinde işçi olarak çalışıyorum. Yaklaşık 1 yıldır maaş alamıyorum. Ev kirası ödeyemiyorum. Eve ekmek götüremiyorum. Korona virüs salgını nedeniyle bir aydır evden çıkamıyoruz. Benim durumumda yaklaşık 300 kişi var. Çalıştığımız şirket, 'İBB paramızı vermediği için bizde sizin paranızı veremiyoruz' diyor" ifadelerini kullandı.
Eyleme katılan başka bir işçi de "Emeğimin karşılığını istiyorum. 1 yıldır maaş alamadığım için kiramı ödeyemiyorum. Benim çalıştığım şirketteki 15 kişi maaşını alamadı. Başka şirketler de var” şeklinde konuştu.
“İBB’NİN KASASINA 4 MİLYAR TL GELDİ”
Eylemde açıklamalarda bulunan işçiler, AKP’li döneme ait olan yaklaşık bin firma ve taşeron ile yüz bini bulan çalışanın bir yılı aşkın süredir 5 milyar TL alacağı olduğunu belirtti. Bir yıldır firmalara belediyenin iştirakleri üzerinden ödeme yapıldığını belirten işçiler, “İştirakler üzerinden ödeme yapılması nedeniyle eski alacaklılara çok cüzi bir ödeme ayrılıyor. Bu da ödemelerin fatura tarih sırasına göre değil, adaletsizce istedikleri kişilere ödeme yapılmasına neden oluyor. Son üç ay içinde İBB’nin kasasına hazineden ve çeşitli yerlerden 4 milyar TL para geldi. Bu paradan her ay kendi iştiraklerine 400 ile 500 milyon arası ödeme yapılırken, yaklaşık 100 ile 150 milyon TL’de eski alacaklı firmalara ödendi” açıklamasında bulundu.
“ÇÖZÜM DEVLETİMİZE DÜŞÜYOR”
Açıklamanın devamında, “150 milyon TL civarında tutar yardım paketi ve dezenfekteye ödenirken 150 milyon’da İETT’ye ödendi. Geri kalan paranın bir kısmı ise İBB çalışanlarına ve diğer harcamalara gitmiştir. Hal böyleyken İBB’nin borcu olan 5 milyar TL’yi firmaların alması mümkün görünmüyor. Bu durumda çözüm yine devletimize düşüyor. Hazine ve İl Bankası tarafından bu firmalara ödemeler yapılmalıdır. Zaten bu tür ödemeler proje adı altında belediyelere ödenip 5-10 yıl arasında vadelendirip belediyelerin aylık gelirinden kesiyor. Bu sistem ise belediyeleri oldukça rahatlatıyor. İBB’nin böyle bir talebi olursa İl Bankası tarafından bu ödemelerin yapılacağını ümit ediyoruz” ifadelerine yer verildi.