SÜMEYRA KIRCA / YENİÇAĞ - ÖZEL HABER
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, TV 100 canlı yayınında Ahu Özyurt'un gündemle ilgili sorularını yanıtladı.
Engellenen bağış kampanyası hakkında konuşan İmamoğlu “Vatandaşın bağış kanallarında devletimizin eliyle süreç yönetimini alkışlamak lazım. Geçmişte ne olduğunu bilmediğimiz ya da bağışları farklı amaçla kullanan kurumun, vakıfların, derneğin nasıl aldattığını gördük. Keşke belediyeler bu alanda daha aktif olsa. Biz konuda kararlıyız. Bizim bağış almadığımız mı düşünülüyor, alıyoruz. Duyurularımızı da o yönde yaptık” dedi.
“HESAPLARI BLOKE ETMEYİN, BANA SORUŞTURMA AÇIN”
İBB'nin bağış alma yetkisi yasa ile tanımlanmış olduğuna işaret eden İmamoğlu, “Vakıfbank ve birkaç banka daha usulsüz uygulama yaptı. Hukuka başvurumuzu yaptık. Vatandaşın bize şartsız bağış kanallarını tıkamaya çalışıyorsunuz. Paramızı iade edin kardeşim. Soruşturma açmak istiyorsanız Ekrem İmamoğlu burada. Açın soruşturmayı hesap versin, yanlış yaptığını düşünüyorsanız” dedi.
1 MİLYAR TL GELİR KAYBI
İBB'nin tüm kuruluşları ve iştirak şirketleri ile birlikte salgın sürecinde bir aylık gelir kaybının 1 milyar TL'yi geçtiğini vurgulayan İmamoğlu “Merkezi hükümetin, hazinenin bize aktardığı paydan bahsetmiyorum. O paydaki kaybımız ne olacak onu da göreceğiz. Niye kaybımız var? Metro, otobüs, sosyal tesisler çalışmıyor. Bize yatacak vergiler yatmıyor. Su parası toplayamıyoruz, toplayamayız da bir süre daha. Yüzde 35 azaldı geçen ayki su faturaları. Bu ay yüzde 55-60'a varan azalmalar yaşanacağını öngörüyoruz” dedi.
CUMHURBAŞKANI'NIN KURDUĞU VAKIF ADINA BAŞVURU YAPILDI
İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İBB başkanı olduğu dönemde kurduğu İstanbul Vakfı adına kampanya düzenlemek için hafta sonu İstanbul Valiliği'ne başvurduklarını da açıkladı.
İmamoğlu “Kuruluş tüzüğüne göre vakfın başkanı İBB başkanı. İTO ve İSO'nun üye verdiği bir vakıf. İBB kontrolünde İstanbul halkına ait bir vakıf. Bu vakfı etkin hale getirmek istiyoruz. Her gün bir evrak isteniyor, yolluyoruz. Geçen hafta yarım günde, iki saatte onay alan vakıflar da var. İsimlerini açıklamayayım. Sabırla valiliğin imzasını bekliyoruz. Umarım çok yavaş hareket etmezler. Kimse bizim yardımlaşma hızımızı kesemez” dedi.
415 BİN YARDIM BAŞVURUSU
İBB'ye bugün itibari ile yardım için 415 bin başvuru olduğuna aktaran İmamoğlu “Bugün İstanbul'da 250 bine yakın küçük esnaf var. Çırağı kalfası vesaire günü birlik alana hizmet eder. Geçen hafta iş dünyasından sivil toplum kuruluşları ile toplantı yaptım. Türkiye'nin günü birlik kayıt dışı para kazanan insan sayısının 4.5 milyon olduğu ifade edildi. 4.5 milyonun yüzde kaçının İstanbul'a sirayet edeceğini düşünün. Kayıt dışı ekonomi ile insanların nasıl para kazandığını biliyoruz. Gelen yardım başvuruları şaşırtıcı değil” dedi.
10 BİN KİŞİYE ULAŞILDI
Son 3 günde 10 bin insana yardım ulaştırdıklarını da belirten İmamoğlu “Bütün siyasi partileri Yenikapı'daki koordinasyon merkezine çağırdık. Onlara ulaşan bize ulaşamayan insanlar vardır. Onların listelerini alıyoruz. Sadece bir parti temsilci vermedi. Diğer hepsi verdi. İnsanların vicdanını yardımlaşma duygusunu en şeffaf yönetecek kurum İstanbul'da İBB'dir, nokta” dedi. 24 saat süren yardım kampanyasında gelen para ile de 9 bin 500 kişiye kart dağıtımına başlattıklarını ve pazartesiden itibaren 3 bin 200 kişiye ulaşıldığını söyledi.
“PTT TIKANIYOR”
Devletin maske dağıtımı yöntemi ile ilgili tartışmaya da değinen İmamoğlu “Belediyeler eliyle maske dağılması doğru bir öneri. Devletimiz PTT ile çok değerli bir süreç başlattı ama tıkanıyor. İBB'nin lojistik ekibi var. İstanbul'un 39 ilçe belediyesi de var. Yerel yönetimler en etkin şekilde kullanılmalı. Belediyeler yeterince belediyeler bu zincirin bir halkası olarak tercih edilemiyor bu hoş bir durum değil. Biz sıkı bir koordinasyon beklentisindeyiz” diye konuştu.
İmamoğlu, İSMEK'te 1 milyon maske üretmek için çalışma yürütüldüğünü, sağlıkçılara tahsis etmek üzere otellerle yapılan anlaşmada 3 bin aşkın yatak sayısına ulaşıldığını anlattı.