Tarım ürünlerinde rekor oranda zehir tespit edildi

Tarım ürünlerinde rekor oranda zehir tespit edildi

Tarım zehirlerinde (pestisit) çok ciddi bir artış olduğunu aktaran Zehirsiz Sofralar Platformu, tarım zehri kalıntısı sebebiyle 2021’de AB ülkelerinden yapılan Türkiye kaynaklı 372 bildirim ile önceki üç yılın ortalamasının yaklaşık üç katına çıkarak rekor kırıldığını açıkladı.

Tarım zehirleri sebebiyle 2022 yılının ilk yarısında Avrupa Birliği’nden (AB) Türkiye kaynaklı 259 bildirim yapıldığı açıklandı. 

Birgün’ün haberine göre; platform tarafından yapılan açıklamada “Pestisit, yani tarım zehri kalıntısı sebebiyle 2021 yılında AB ülkelerinden yapılan Türkiye kaynaklı 372 bildirim ile önceki üç yılın ortalamasının yaklaşık üç katına çıkarak rekor kırıldı. 2022 yılının henüz ilk yarısında ise bu bildirimlerin sayısı 259’a ulaştı. Kalıntı bildirimlerindeki artış eğilimi, geçen yıl kırılan rekorun da aşılabileceğini gösteriyor. Bütün bu veriler, gerekli önlemlerin alınmadığını, denetimlerin yeterli ve uygun bir şekilde yapılmadığını ortaya koyuyor.” ifadelerine yer verildi.

GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ SİSTEMİ’NE VERİLER HALKA AÇILMALI

Açıklamada yapılan değerlendirmeler şöyle sıralandı:

•Denetim sonuçları şeffaflıkla paylaşılmıyor.

•AB Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi, Türkiye’den ihraç edilen limon, greyfurt, biber, mandalina, portakal, nar, asma yaprağı, ayva, domates, karpuz, maydanoz, üzüm, armut, kabak, patlıcan, yeşil fasulye ve keçiboynuzu zamkında limit üstü pestisit kalıntısı tespit etti.

•Kalıntılar kısırlığa, üreme sağlığı bozukluklarına ve kansere neden oluyor.

•Bakanlık yetkilileri tarafından Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi’ne (GGBS), ülke genelindeki tüm gıda ve yem işletmeleri, bu işletmelere yönelik denetimler, alınan numuneler, numunelerin analiz sonuçları, işletmelere uygulanan idari cezalar, yaptırımlar gibi bilgiler giriliyor. Ancak bu bilgiler halkın erişimine açık değil. Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de GGBS verileri halkın erişimine açık olmalı.

İlgili Haberler