Türkiye''de vatandaş artan sebze, meyve fiyatları sonrasında raflara yanaşamaz hale geldi. Rekor kıran fiyatlar vatandaş market önlerindeki ezik ve atık ürünler toplarken Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci''nin yaptığı açıklamalar dikkat çekti.
TRT Haber Özel yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Kirişci, ramazan ayında gıda konusunun öne çıktığını belirterek, salgında dünyada tedarik zincirinin bozulduğunu, emtia fiyatlarında anormal yükselişler olduğunu anlattı.
Kirişci, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle hububat başta olmak üzere yağlı tohumlarla ilgili dünya genelinde sıkıntı yaşanırken, Türkiye''nin bunu minimum etkilerle geçirmeye çalıştığını söyledi. Hiçbir dünya ülkesinin kendi kendine yeterli olmadığını vurgulayan Kirişci, "Bizim de ABD''ye sattığımız tarımsal ürünler var, bu da ABD''nin kendi kendine yetmediği anlamına gelmez. Biz hububatla ilgili özellikle, Türkiye buğday ithal ediyor ama ithal ettiği buğdayın önemli bir kısmıyla un, bulgur ve makarna için dahilde işleme dediğimiz bir özel uygulamadan kaynaklı olarak ithal edilip içerde katma değerli hale getirilip ihracı söz konusu oluyor. Tarımsal girdileri etkin ve verimli kullanmamız gerekir. Türkiye üretmiyor değil. Türkiye sebzede dünyada 4. meyvede 6. sırada. ''Türkiye üretmiyor'' demek bu ülkenin üreticisine haksızlık olur. Her şartta üreten bir çiftçi var" dedi.
Türkiye''nin nüfusunun her yıl 1 milyon artttığını belirten Kirişci, "2002''de 65 milyon olan ülke nüfusu şu anda 85 milyon, 5 milyon mülteci var. "Biz açız" dediğini duydunuz mu? Onlar da bu ülkenin ürettiğini tüketiyor. Bu ülke 75-100 milyon turisti ağırlayacak durumda" ifadelerini kullandı.
Kirişci, "Türkiye''nin büyükbaş ve küçükbaş konusunda hiçbir problemi yok. Ramazan ayı boyunca vatandaşlarımız ucuz et yesin diye mevcut market ortalamalarının yüzde 15-20 altında önce Et ve Süt Kurumu (ESK) ucuz et satışına başlamış durumda. Ramazan ayında vatandaşlarımız ete olan ilgilerini ötelemesinler" diye konuştu.
"GIDA SİYASETE MALZEME YAPILACAK KONU DEĞİL"
Türkiye''de insanların 20 yıllık AKP iktidarı döneminde bir kıtlıkla ve yoklukla karşılaşmadığını vurgulayan Bakan Kirişci sözlerini şöyle tamamladı:
"85 milyon, 5 milyon mülteci, 90 milyon. 50 milyonun üzerinde turist. Şimdi burada çocukların aç yatağa girdiğini bu açlıklarıyla ilgili, bunları konuşmak üzere ilgili kurumlara gelip ziyarette bulunmak istediklerini söylüyor olmalarını toplumun takdirine bırakıyorum. Bu alışkanlık haline geldi. Gıda siyasete malzeme edilebilecek bir konu değil. Burada niyetin bu olmadığını yani iddia ettikleri olmadığını net olarak söylüyorum. Bu konuları demokratik ülkede bir muhalefetin genel başkanının böyle tweet atmasını doğru ve şık bulmuyorum. Bu ülkeye hizmet eden bir durum değil. Bizim açta açıkta kimsemiz yok, herkesin karnı tok, bu ülkenin üreticileri de nüfusun tamamını doyurmak için gece gündüz çalışıyor."
"ÖMRÜMCE BU KADAR DÜŞMEDİM"
Türkiye''de artık çöpten sebze ve meyve toplayanların görüntüleri sıradan hale geldi. Oluşan bu vahim tablonun son fotoğrafı İstanbul Feriköy''deki Baruthane Caddesi üzerinde bulunan ünlü zincir marketin önünden geldi. Raflarda uçuksebze meyve fiyatlarını gören vatandaş, marketlerin konteynerlere attığı çürük ürünleri toplayarak evine yemeklik götürmeye çalışıyor. Bu durumdaki vatandaş neden çöp konteynerinden yiyecek topladığı sorusunu ise "Akşam olunca pazar ve marketin önünde yerdeki meyve ve sebzeleri topluyorum. Mecburumbunları toplamaya Hayatımda ilk kez bunu yaşıyorum." dedi.