Milli Eğitim’de gerçek STK’lar görmezden geliniyor

Milli Eğitim’de gerçek STK’lar görmezden geliniyor

Tarikat ve cemaatler, sivil toplum kuruluşu olarak görülüp okullardaki faaliyetlerine izin verilirken gerçek sivil toplum toplum kuruluşları görmezden geliniyor.

İktidar, alanında deneyimli uzman kişilere, kamu yararı sağlama sorumluluğuyla görev üstlenmeye hazır gönüllülere ve başarılı ve faydalı olduğu kanıtlanmış programlara sahip AÇEV, ÇYDD ve ERG’yi görmezden geliyor.

Bütün çocuklara eşit, kaliteli bir eğitim sunabilme amacıyla yıllardır çabalayan sivil toplum örgütleri, yabancı ülkelerin bakanlıklarıyla çalışmalar yürüyor, yabancı okullar için programlar hazırlıyor fakat kendi ülkelerinin okullarında faaliyet yürütemiyor.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yıllar boyunca okulları ele geçirmiş tarikatlar ve cemaatleri, “sivil toplum kuruluşu" olarak tanımladı. Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Çağdaş Yaşamı Destekleme Vakfı (ÇYDD), Eğitim Reformu Girişimi (ERG) gibi sivil toplum örgütleri okullara sokulmazken tarikat ve cemaatler, “sivil toplum kuruluşu” adı altında okullarda faaliyet yürütüyor. Dini eğitimi esas alan tarikatlar, sivil toplum kuruluşu olarak görülerek okullarda fakat bilimsel eğitimi amaçlayan gerçek STK’lar kendi ülkelerinin okullarına giremiyor.

Eğitim uzmanı Alaattin Dinçer, konu hakkında şunları söyledi: “Bu kurumlar, eğitimin laik, bilimsel, demokratik ve özgürlükçü olmasını savundukları için yok. Bakanlığın yanlış politikalarını eleştirdikleri için yok. Laik ve bilimsel eğitim karşıtı yapıların, sivil toplum örgütü kılıfı altında bakanlığın politikalarına etki ettiklerini düşündükleri ve karşı çıktıkları için yok. Muhtemelen de hiç olmayacaklar ya da oldurulmayacaklar. Buradan tüzüklerinde ‘Eğitim, bilim alanında çalışmalar yapar’ maddesi olan tüm muhalif dernek, vakıf, sendika ve kurumlara çağrı yapıyorum: Hadi gelin, hepiniz birer dilekçe ile MEB’e başvuru yapın. Bakalım ne yanıt alacaksınız.”

AÇEV 12 ÜLKEDE FAALİYET GÖSTERİYOR

Eğitim Uzmanı Alaattin Dinçer, sözlerine şu şekilde devam etti: “Sözünü ettiğim kurumlardan AÇEV’in programlarının yıllardır yurtdışında uygulandığını biliyorum ama emin olmak için baktığım sitesinde şu bilgiyi buldum: “AÇEV olarak, toplumun değişen ihtiyaçları ve yaptığımız sosyal etki araştırmaları doğrultusunda eğitim programlarımızı geliştiriyor, bilgi birikimimizi uluslararası işbirlikleriyle yurtdışına da taşıyoruz. Programlarımız üniversite, devlet ve sivil toplum işbirliği ile başarılı modellere dönüşerek yurtdışında yeni eğitim politikalarına örnek olmuş, yol göstermiş, farklı ülkelerin milli eğitim bakanlıklarıyla işbirliğinde aile eğitimlerine bizzat katkıda bulunmuştur.

AÇEV, her zaman programlarını yurtdışında uygulayacak uluslararası işbirliklerine sahiptir ve böylece yurtdışına bilgi birikimi aktarımı yapmaktadır. Bugüne kadar Avrupa, Ortadoğu, Uzakdoğu ve Orta Amerika’da toplam 12 ülkede bilimsel temelli eğitim programlarımız uygulanmıştır. Okul öncesi eğitim programımız, üç ülkede (Laos, Kamboçya, Tanzanya) uygulanmaya devam etmektedir.”

ÇYDD “BİZ HAZIRIZ” DEDİ

ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Yusuf Tekin Milli Eğitim Bakanı olarak göreve ilk başladığında kendisine bir açık mektup gönderdiğini fakat geri dönüş alamadığını hatırlattı ve şunları söyledi: “Sayın bakan, TBMM kürsüsündeki konuşmasına bağlı kalarak gerçek anlamda sivil toplum örgütleri ile işbirliği yapmak istiyorsa biz hazırız”

İlgili Haberler