Araştırmaya ve tarih yazınına adanmış yaklaşık altmış yılın verdiği bakış açısıyla, J. H. Elliott çalışmalarından bir adım uzaklaşıp tarih biliminin ilerleyişini değerlendiriyor.
İspanya, Avrupa ve Amerika Anakara’sı tarihçisi olarak edindiği şahsi tecrübelerden yola çıkarak, tarihçilerin çalışmaları ve bu alanın 1950’lerden bu yana geçirdiği değişim üzerine ustalıklı ve keskin bir analiz yapıyor. Profesyonel tarihçiler, tarih öğrencileri ve zevk için tarih okuyanlar, Elliott’un bu zevkli eserinde, tarihi çalışmaların şekillenmesine dahil olan şeylere ve bu çalışmaların karşılığında fikir ve eylem dünyasını nasıl değiştirdiğine dair yeni bir anlayış bulacaklardır. Manchester Üniversitesi’nden Prof. Joseph Bergin, Elliott’un bu önemli eserini şu sözlerle değerlendiriyor:
“Bu kitap 1950’lerden bu yana, büyük önem taşıyan erken modern tarih yazımı ilgi alanlarının geniş çaplı bir panoramasını içeriyor. Eserin zamanlaması mükemmel, edebi yanı güçlü ve değerlendirmeleri de dengeli. Nispeten genç tarihçilerden oluşan yeni nesil açısından son derece değerli bir yol haritası olacaktır.”
Başta genç tarihçiler, araştırmacılar olmak üzere bütün tarihçiler için bir başucu kitabı niteliğindeki bu çalışmanın Önsöz’ünde Elliot, şunları belirtiyor:
“...Geçmişi tüm ayrıntılarıyla izah etmek kolay ulaşılabilir bir hedef değil ve ciddi tarihçiler de, bunu arzu etmekle gerçekleştirmek arasındaki büyük uçurumun her zaman farkındadırlar. Ancak bu uçurumu aşma çabası, hayal kırıklığına olduğu kadar heyecana da gebe. Heyecanlı tarafı, aynı anda güncel yaklaşımların ve varsayımların yarattığı sınırlamaları fark ederken, onlardan kurtulma mücadelesinden geliyor. Evvelki çağlardan birine yoğun şekilde daldıktan sonra, orada yaşayanlara dokunabilecek kadar yaklaşmanın, ya da en azından davranışlarını ya da arzularını kısmen kavramanın yarattığı heyecan çok büyük ve bu sayede tarihi araştırmanın insanı fazlasıyla tatmin eden bir deneyim olduğu söylenebilir. Ben de bu kitapla, geçmişi incelemenin taşıdığı mükâfatlara ve tarih yazmanın keyfine dair bir fikir verebilmeyi umuyorum.”
Tarihçi Kitabevi Tel: (0216) 418 68 86