Tarihe ahşap örtü

Tarihe ahşap örtü

Tarihe ahşap örtü

Türkiye’de kazı alanlarında bir ilk yapılıyor ve 9 bin yıllık Çatalhöyük kazı alanının üzeri Avusturya’dan gelen ahşap malzeme ile kapatılıyor

İnsanoğlunun bilinen en eski toplu yerleşim yerlerinden olan Çatalhöyük kazı alanının üzerine, Türkiye’deki kazı alanlarında ilk olacak dev ahşap örtü yapılıyor. İngiliz arkeolog Profesör Ian Hodder başkanlığında 1993 yılından bu yana süren ve 9 bin yıl öncesine ait duvar resimleri ve çeşitli figürlerle süslü kap kacak ve mühürlerin bulunduğu Neolitik dönem yerleşimi Çatalhöyük’te kazılar önümüzdeki haftalarda yeniden başlayacak. Boeing ve Yapı Kredi Bankası ana sponsorluğunda devam eden kazı çalışmaları kapsamında, höyüğün “40’a 40 açması” olarak tabir edilen alan ve çevresine, Kazı Başkanı Profesör Hodder’ın önerisi doğrultusunda, dev bir çatı yapılıyor. 1300 metrekare alanın üzerini yağmur, kar ve güneş gibi etkilerden koruyacak olan yapıda, Çatalhöyük’ten çıkan tarihi eserlerle bütünleşmesi için ahşap malzeme kullanıldı.


Çatı 9 metre
Çatı örtüsünün yapımını üstlenen firma sorumlusu Sinan Omacan, 9 metre yüksekliğindeki çatıyı inşa etmeye başladıklarını ve Temmuz ayında biteceğini, örtünün tepe kısmının ise özel bir plastik olan polikarbonat levhalarla kaplanacağını söyledi.