Fatih ERBOZ / Yeniçağ
Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı 2023 Vizyon belgesi tepkileri de beraberinde getirdi. Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, Türkiye'nin yepyeni bir eğitim modeline ihtiyaç duyduğunu belirterek, yerel kalkınma politikasına dayalı eğitim modelini anlattı. Tantan, "Valiler kendi bölgelerindeki KOBİ'leri tespit etmeli. Onların üretim kapasitesi ortaya konur. Burada amaç üretim, gıda, iş, çevre güvenliği, bütün bunların hepsini sağlarsınız. Oradaki nesillerin nitelikli hale getirilip güvenliğini sağlamak önemlidir. Valilerin başkanlığında Sanayi odalarıyla bunları hayata geçirebilirler, buna göre de okulları oluşturabilir. Çocukların hepsi kahvehane köşelerinden kurtulur böylece" dedi.
Eğitim sisteminde ihtiyaçlara göre eğitim verileceğinin ve açıklanan modelin yeterli olmayacağını ifade eden Tantan, şöyle devam etti:
"Yerel kalkınma bakımından yerel ihtiyaçlara göre, kültürel, doğal ve insan zenginliğini dikkate alarak temel eğitimin bölge insanının göçünü engelleyip, kalkınması için nitelikli eğitime ihtiyaç var. Kendi kamuoyu ihtiyaçlarımızı giderecek, tarım ve sanayi ürünlerini üretmemiz gerekiyor. Bunu yaparken aynı zamanda uluslararası alanda rekabet edecek tarımsal, sanayi ürünlerinin nerede ve hangi maliyetle üretileceği proje kapsamında ele alınmalı. Bunlar yerel bazda tespit edilip, projelendirilmesi gerekir. Sektörel bazda, organize sanayi bölgelerinde bu konuda kurulu tesisler de bir çatı altında birleştirilmeli. Teknolojik düzeyli bir yapıya kavuşturulmalı. Bu aynı zamanda Türkiye'nin uluslararası rekabet gücünü de arttıracaktır."
KOBİ'lerde yapılacak çalışmaların çok önemli olduğunu kaydeden Tantan, herhangi bir KOBİ'de 3 bin kişi çalışması gerekirken 30 kişi çalıştığını bildirdi. KOBİ'lerin daha verimli ve istihdam üretir hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Tantan, "Zaman kazanamıyorsunuz, kaybediyorsunuz. İşletmesini nakit parası olmadığı için çalıştırıp, döndüremiyor. Bu anlamda Türkiye'de adeta ölüme terk edilmiş birçok işletme var. Bu Türkiye'nin sanayi gücüne zarar veriyor. Kurulmuş ve ölüme terk edilmiş sanayi kuruluşlarını tespit edip, aktif hale getirmek gerekiyor. Köyden kente göçü bu şekilde engellersiniz. Bulundukları yerde refah düzeyi artacak insanların" diye konuştu.
Türk insanını kölelikten kurtarmak, refah düzeylerinin yükseltilmesi için iş imkânlarının sağlanması gerektiğini dile getiren Tantan, insanların mali ve ekonomik gücünün ancak böyle yükseltilebileceğini aktardı. Tantan şunları söyledi: "Bu aynı zamanda zihin özgürlüğü de sağlar. Yereldeki eğitim sistemi gençlerimizi kabiliyetlerine göre iş bulma imkânı doğrultusunda olmalı. Yine kabiliyetlerine göre hangi spor dalında olursa olsun eğitilmesini sağlayarak, Türkiye'yi uluslararası alanda temsil etmesinin önünü açacaktır. Zihinlerimiz uygulanan politikalarla çökertilmiş durumda. Türk milletinin milli kimliği üzerinden yeniden özgürlüğüne kavuşması gerekiyor. İnanç değerleri bakımından hangi inançtan olursa olsun bir milletin evlatlarının dinin değerlerinin öğretilmesinde fayda var. Köşe başındaki sahtekâr din adamlarından bu milletin evlatlarını korumak mecburiyetindeyiz."
Sadettin Tantan, andımız tartışmasının da kimliksizleştirme projesi olduğunun görüldüğüne dikkat çekerek, "Andımızın içeriği çok önemli. Allah'ın bir emri var insanoğluna. Allah'ın emri şu, hakka sahiplenmek, adaletli olmak, doğru ve dürüst olmak, çalışmak ve paylaşımcı olmak. Andımızın içeriği de böyle" şeklinde konuştu.