TANAP ve TAP’a 45 milyar $ yatırım

TANAP ve TAP’a 45 milyar $ yatırım

TANAP ve TAP’a 45 milyar $ yatırım

Enerji Bakanı Yıldız, Azerbaycan gazını AB’ye taşıyacak TANAP ve TAP boru hatları için 2019’a kadar 45 milyar dolarlık yatırım yapılacağını açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  Azerbaycan doğal gazının Avrupa’ya taşınmasına ilişkin dev firmaların beraberce oluşturduğu fizibiliteyle beraber 29 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleşeceğini, bunun Gürcistan, en önemli kısmı Türkiye ve ondan sonra yine devam eden TAP Projesi’yle beraber 45 milyar dolarlık bir rakama ulaşacağını belirtti. Yıldız, Türkiye-Macaristan İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, iki ülkenin beraberce ortaya koyabilecekleri çok şey olduğunu söyledi.

 


Fizibilite yapıldı

Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de geçen hafta önemli bir anlaşmaya imza attıklarını anımsatan Bakan Yıldız, şöyle konuştu:  “Şu anda üzerinde uluslararası firmaların çalıştığı. BP, STATOİL,  TOTAL, TPAO, SOCAR gibi dev firmaların beraberce oluşturduğu fizibiliteyle beraber 29 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleşecek. Bu Gürcistan, en önemli kısmı Türkiye ve ondan sonra yine devam eden TAP Projesi’yle beraber 45 milyar dolarlık bir rakama ulaşıyor. Bunlar tahmini rakam değil, fizibilitesi çıkarılmış rakamlar. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde, 2019 yılına kadar harcanmak durumunda. O yüzden çok ciddi bir istihdamın ve talebin oluştuğu, AB üyesi ülkelerle alakalı yapılan önemli bir çalışmadır.” 

 


Arnavutluk ve İtalya

Nihai yatırım kararı, Şahdeniz gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan Trans-Anadolu Boru Hattı (TANAP) , Yunanistan’dan başlayarak Arnavutluk ve İtalya üzerinden geçecek Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ve Azerbaycan ile Gürcistan’dan geçen Güney Kafkas Boru Hattı’nın (SCP) genişletilmesi çalışmalarının başlaması anlamına geliyor. İlave olarak Bulgaristan’a Türkiye veya Yunanistan üzerinden doğal gaz taşıyacak olan boru hatlarının da tamamlanmasıyla bölge enerji haritasını büyük oranda değiştirecek, Avrupa ve Türkiye için enerji güvenliği ve çeşitlendirmesini tesis edecek. Güney Gaz Koridoru tamamlanmış olacak. Şahdeniz Konsorsiyumu’ndan yapılan açıklamaya göre, proje kapsamında Hazar Denizi’nde iki platform ve bunları birbirine bağlayan bir köprü inşası, deniz altında 26 kuyu açılması ve Sangaçal terminalinde yeni üretim ve kompresör tesislerinin inşa edilmesi gibi ana unsurlar bulunuyor.

 


2018’de gaz akacak

Şah Deniz sahasında ilk etapta yıllık 16 milyar metreküp üretim gerçekleşecek. Toplamda 3 bin 500 kilometre yol kat edecek projede ilk gaz akışı Türkiye ve Gürcistan’a 2018 yılında gerçekleşecek. Şah Deniz Gazı bu tarihten bir yıl sonra ise Avrupa pazarına ulaşacak. Konsorsiyum ayrıca Şah Deniz ortaklarının kısa vadeli dönemde, mevcut tesislerdeki Şah Deniz 1’inci faz üretiminin yıllık 1,4 milyar metreküp kadar artırılması konusunda SOCAR ile anlaşmaya varıldığını açıkladı. Çalışmaları devam eden artışın, 2014 yılı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. SOCAR ve Şah Deniz ortakları, Şah Deniz Üretim Paylaşım Anlaşması’nın 2048 yılına kadar uzatılması konusunda da anlaşma sağladı.

 

4.1 milyon TL değerinde kaçak akaryakıt ele geçirildi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kaçakçılık ve istihbarat ekipleri, Gaziantep’in Nurdağı İlçesi’nde yaptığı akaryakıt istasyonu denetiminde menşei belli olmayan 631 bin litre motorin, 257 bin litre benzin olmak üzere 888 bin litre kaçak akaryakıt tespit etti. Kaçak akaryakıtın piyasa değeri 4 milyon 100 bin TL olarak belirlendi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre GAP Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Gaziantep Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü’nce Gaziantep ili Nurdağı ilçesinde bulunan bir akaryakıt istasyonunda denetim yapıldı. Otomasyon sistemi ile kontrol edilen stok tanklarındaki otomasyon ölçüm problarının kontrolünde, motorin tankında bulunan otomasyon ölçüm probuna bağlı şamandıranın tahta kama yardımı ile sıfır noktasında sabitlendiği ve bu şekilde otomasyon sistemine müdahale edilerek doğru çalışmasının engellendiği ve otomasyon sisteminde yakıt yokmuş gibi işlem yapıldığı tespit edildi.