Çiğdem Toker paylaştı. Zeytinlikleri talanın önünü açan karar Resmi Gazete’de

Çiğdem Toker paylaştı. Zeytinlikleri talanın önünü açan karar Resmi Gazete’de

Gazeteci Çiğdem Toker, Resmi Gazete’de yayınlanan madencilik yönetmeliğinde zeytinliklerin kesilmesinin önünü açan kararı Twitter hesabından eleştirdi.

Çiğdem Toker, Twitter hesabından 1 Mart tarihli Resmi Gazete kararını paylaşarak, maden işletmelerinin zeytinlikleri talan etmesinin önünün açıldığını dile getirdi.

Toker, paylaşımında, “Enerji Bakanlığı, zeytinlikleri yok edebilmesi için maden şirketlerinin önünü açtı. Hem de "kamu yararı" gerekçesini sunarak.” dedi.

Söz konusu karara paylaşımında yer veren Çiğdem Toker, “Türkiye''de madencilik lobisinin ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha gördük.” yorumunda bulundu.

Toker, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Bugünden itibaren, elektrik üretiminde kullanılan kömür sahası ile zeytin ağaçları aynı yere rastlarsa, zeytinlikler şirket tarafından kesilebilecek! Enerji Bakanlığı, zeytinlikleri yok edebilmesi için maden şirketlerinin önünü açtı. Hem de "kamu yararı" gerekçesini sunarak.

İş bitince kestiği kadar ağacı dikmeyi taahhüt edecekmiş ama Bakanlık gelsin bunu zeytin ağaçları kesilecek olan, direnç gösterilerse de üzerine devletin jandarması gönderilecek zeytin köylüsüne anlatsın.

Eğer bu yönetmelik yürürlükte kalırsa, zeytin ağaçlarına iş makinalarıyla dalacak olan, adları çok iyi bilinen şirketleri göreceğiz sahnede. Hem de "kamu yararı" (!) amacıyla.

Bir not daha: Türkiye''de madencilik lobisinin ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha gördük. Bu lobinin, dün siyasetin finansmanı konusunda şeffaflık gibi çok önemli bir taahhütte bulunan muhalefet ittifakı ile iletişimi, yakın geleceğin izlemeye değer konularından biri."

KARARDA NE DİYOR?

Resmi Gazete’nin 1 Mart Tarihli kararında “Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” maddesi yer alıyor.

21/9/2017 tarihli ve 30187 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Maden Yönetmeliğinin 115 inci maddesinde değişiklik yapan kararda şu ifadeler yer alıyor:

“(4) Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi şartıyla Genel Müdürlük tarafından belirlenen çalışma takvimi içerisinde zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilir.

Zeytin sahasının taşınmasının mümkün olmadığı durumlarda sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilmesi için madencilik faaliyeti yürütecek kişinin madencilik faaliyetleri bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini ve Tarım ve Orman Bakanlığınca uygun görülecek alanda dikim normlarına uygun, faaliyet yürütülecek saha ile eşdeğer büyüklükte zeytin bahçesi tesis edeceğini taahhüt etmesi zorunludur.

Bu fıkra kapsamında zeytin sahasının taşınmasına ilişkin tüm masraflardan ve zeytin sahasının taşınmasından kaynaklanan tüm taleplerden madencilik faaliyeti yürütmesi yönünde lehine karar verilen kişi sorumludur.

Bu fıkra kapsamında zeytin sahasının taşınmasına ilişkin usul ve esaslar Tarım ve Orman Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça, zeytin bahçesi tesis edilmesine ilişkin usul ve esaslar Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenir.”

 

İlgili Haberler