Takviye daha fazla ölüm demek

Takviye daha fazla ölüm demek

Takviye daha fazla ölüm demek

TALİBAN, ABD’nin Afganistan’a 30 bin asker gönderme kararını, “Takviye asker, daha fazla ölüm demektir” diye cevaplandırdı.

ÖRGÜTÜN sözcüsü K. Yusuf Ahmedi, Obama’nın ülkeyi askeri olarak kontrol etme ümidinin gerçekleşmeyeceğini belirti.


Taliban: Takviye birlikler daha fazla ölüm demek

Taliban, ABD Başkanı Barack Obama’nın Afganistan’a 30 bin takviye Amerikan askeri gönderme kararıyla ilgili olarak, “Afganistan’a daha çok Amerikan askerinin gelmesinin daha çok Amerikan askerinin ölmesi anlamına geleceğini” öne sürdü. Taliban tarafından yayımlanan bildiride, Obama’nın daha çok asker gönderme planının Afganistan’daki sorunları çözmeyeceği, direnişçilere saldırılarını artırma ve kriz içindeki Amerikan ekonomisini sarsma fırsatı vereceği belirtildi. Obama’nın yeni manevrasının işe yaramayacağı, Amerikan askerlerinin sayısının artmasının, Amerikalı askerlerin ölümlerin artmasına neden olacağı vurgulanan bildiride, Obama’nın Afganların hassasiyetini göz önüne alarak ve Amerikan kamuoyunun savaşa yönelik muhalefetini azaltmak için askerlerin çekilme tarihi olarak 2011’in temmuzunu belirlediği kaydedildi.


Direnişi güçlendirecek
Afganistan’a 30 bin takviye asker gönderme kararı alan Obama, koşulların uygun olması durumunda, Amerikan askerlerinin buradan 18 ay sonra çekilmeye başlayacağını söylemişti. Önceki gün açıklama yapan Taliban sözcüsü Kari Yusuf Ahmedi de, “ABD Başkanı Obama’nın Afganistan için yeni ve utanç verici stratejisini açıkladığını, ancak Obama’nın ülkeyi askeri olarak kontrol etme ümidinin gerçekleşmeyeceğini, ek 30 bin askerin sadece direnişi güçlendirebileceğini” belirtmişti.


İran: Asker artırımı çözüm değil
İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, ABD’nin yeni Afganistan stratejisi çerçevesinde bu ülkeye ek birlik göndermek istemesini değerlendirirken, “Afganistan’da asker sayısını artırma kriz düğümünü çözemeyecek” görüşünü dile getirdi. Mutteki, “Sorunun halledilmesi, Afganistan halkının hakimiyet hakkına saygı duyulması ve siyasi kaderini kendi kendisinin belirlemesine imkan tanınmasıyla olur düşüncesindeyiz” dedi. İranlı Bakan, bütün ülkelerin bağımsızlıkları ile halkların hakimiyetini savunduklarını, uluslararası ilişkilerde de karşılıklı saygı ve adalet ilkesini önemsediklerini belirtti.


ABD, işgal ettiği Afganistan ile komşu Pakistan ve Özbekistan’da düzenlediği operasyonlarda 850’den fazla askerini kaybetti.


Mevcut askerler bile derhal geri çekilmeli
ABD’nin Türkiye’den muharip güç istemesi siyasilerin de birinci gündemiydi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Afganistan’a muharip güç gönderilmesine karşı olduklarını söyledi. Vural “Açıkçası, Türk askerinin hangi unsurlarla orada olacağına ilişkin bir politikası vardır. Bu politika neden delinmek istenmektedir? Neden Tayyip Erdoğan’ın elinde Türk askeriyle ilgili böyle bir pazarlık gücü olarak kullanılması mümkün kılınmaktadır?” dedi.
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ertan Yülek de ABD’nin talebine olumsuz yanıt verilmesini istediklerini  söyledi. “Bırakın daha çok asker gönderilmesini, oradaki askerlerimizin de geri çekilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Konu hükümeti ilgilendirir
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’a de, katıldığı bir panelden ayrılırken gazetecilerin konuya ilişkin sorularına muhatap oldu. Afganistan konusunun  muhatabının Meclis Başkanı değil, Hükümet olduğunu belirten Şahin, “Onlar değerlendirirler. Biz TBMM olarak, yasama organıyız. Bu konuyla ilgili, TBMM’nin gündemine herhangi bir konu gelirse ancak onun görüşülmesi konusunda yardımcı oluruz” diye konuştu.   Mehmet Ali Şahin, Meclis Başkanı olarak, bu konuda, “iyi olmuş, kötü olmuş, verelim, vermeyelim” diye bir değerlendirme yapmasının da doğru olmayacağını ifade etti.