Tahliyeler 25'e yükseldi

Tahliyeler 25'e yükseldi

Tahliyeler 25'e yükseldi

Ümraniye davasında 3 sanık daha tahliye edilince bugüne kadar serbest kalanların sayısı 25’e ulaştı.

Tahliyeler 25’e yükseldi
Ümraniye davasının 126. duruşmasında 3 sanığın daha tahliye edilmesiyle bugüne kadar serbest bırakılanların sayısı 25’e ulaştı. Davada sadece 21 tutuklu kaldı

Haber: Salim YAVAŞOĞLU
Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek ve eski İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu’nun da aralarında bulunduğu 46’sı tutuklu 86 sanıkla başlayan Ümraniye davasında 3 kişi daha serbest kaldı. Böylece davadaki tutuklu sayısı 21’e düştü. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde önceki gün görülen duruşmada Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, verilen aranın ardından, 5 ve 8 Ekim tarihlerindeki duruşmalarda yapılan taleplere ilişkin aldıkları kararları açıkladı.

Yurt dışına çıkışları yasak
Başkan Şengün, dosya kapsamı, tutuklulukta geçirilen süre, delil durumu dikkate alınarak “silahlı terör örgütü üyesi olmak”la suçlanan sanıklardan Erol Ölmez, Kahraman Şahin ve Ümit Oğuztan’ın tahliyelerine karar verdiklerini belirtti. Şengün, bu sanıklar hakkında yurt dışı çıkış yasağı konulduğunu bildirdi.

İşte serbest kalan o isimler
Ümraniye davasında ilk tahliye kararı, 15. celsenin yapıldığı 18 Kasım 2008 tarihinde verildi. Mahkeme, Mahmut Öztürk’ün serbest bırakılmasını kararlaştırdı. Tutuklu sanıklardan Gazi Güder 25. celsede, Muammer Karabulut, Vedat Yenerer ve Orhan Tunç 41. celsede, Sami Hoştan, Serhan Bolluk ve Abdulmuttalip Tonçer 53. celsede, Vatan Bölükbaşoğlu ve Hüseyin Gazi Oğuz 65. celsede, Bekir Öztürk, Abdullah Arapoğulları, Rasim Görüm, Oğuz Alparslan Abdülkadir ve Halil Behiç Gürcihan ise 83. celsede, Mete Yalazangil, Mehmet Adnan Akfırat, Ali Kutlu ve Murat Çağlar, 101. celsede, Aydın Yüksek ve Hayati Özcan 107. celsede, Gökhan Ecevit, bir üst mahkemeye yapılan itiraz sonucu, Ümit Oğuztan, Kahraman Şahin ve Erol Ölmez de 126. duruşmada tahliye oldu.

En talihsizi Kuddusi Okkır’dı

Ümraniye soruşturması kapsamında tutuklanan bazı isimler ise sağlık gerekçesiyle tahliye edildiler. Bu isimlerden en talihsizi “örgütün gizli kasası” olarak gözaltına alınan ve 13 ay cezaevinde kaldıktan sonra kanser hastası olduğu anlaşılan Kuddusi Okkır’dı. Okkır, 3 Temmuz 2008’de tahliye edildikten 3 gün sonra yaşamını kaybetmişti. Sağlık sorunları nedeniyle sanıklardan Ayşe Asuman Özdemir 17 Temmuz 2008, Ferit İlsever de 29 Ağustos 2008 tarihinde, emekli Orgeneral Şener Eruygur 21 Eylül 2008’de, emekli Orgeneral Hurşit Tolon 6 Şubat 2009’da tahliye edilmişti. Ayrıca, Prof. Dr. Erol Manisalı ile Albay Arif Doğan da sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilmişti.


Şengün: Kerinçsiz serbest kalsın
Önceki gece birinci Ümraniye davasında alınan kararlarla ilgili ilginç bir detay ortaya çıktı. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, 3 tahliye dışında diğer tutuklu sanıklardan Kemal Kerinçsiz, Emin Gürses, Hayrettin Ertekin, Hüseyin Görüm, Erkut Ersoy, Muhammed Yüce ve Selim Akkurt’un da “tahliye edilmeleri gerektiği” yönünde oy kullandı. Köksal Şengün’ün bu talebine rağmen, diğer üyeler karşı oy kullandı. Böylece, Kerinçsiz, Gürses, Ertekin, Görüm, Ersoy, Yüce ve Akkurt’un tahliye talepleri reddedildi.

Aramalara protesto
İşçi Partililer (İP), Ümraniye  soruşturması kapsamında Aydınlık Dergisi ve Ulusal Kanal’da önceki gün gerçekleştirilen aramaları protesto etti. Ulusal Kanal’ın Ankara Temsilciliğinin bulunduğu İP Genel Merkezi önünde, ellerinde Aydınlık Dergisi’yle toplanan partililer, “Aydınlık susmadı, susmayacak”, “Ulusal Kanal’ı susturamazlar” sloganları attı. İP Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Karanlık, mahkeme kararı olmaksızın Aydınlık Dergisi ve Ulusal Kanal bürolarının polislerce basıldığını ileri sürdü.  İP Genel Başkan Yardımcıları Ceyhan Mumcu, Bülent Esinoğlu, İP Ankara İl Başkanı Sefa Koçoğlu ve Ulusal Kanal Ankara Temsilcisi Fikret Akfırat’ın da aralarında bulunduğu grup, açıklamanın ardından dağıldı.