Uzm. Dyt. Sena Kazan, yetişkin bir insanın vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 50-70'ini suyun oluşturduğunu belirterek, “ Yaşlanmayla birlikte vücudumuzdaki su oranında azalma meydana gelir ve aynı doğrultuda yağ oranı artış gösterir. Bu nedenle vücutta meydana çıkan yaşlanma etkilerinde de suyun önemi fazladır. ” şeklinde konuştu.
Çay, kahve ve benzeri içeceklerin suyun yerini tutmadığına dikkat çeken Kazan, " Bu tür içeceklerin fazla tüketilmesi susama hissini baskılar, suya olan ihtiyaç azalır. Susama hissinin olmaması su ihtiyacının karşılandığı anlamına gelmez. ” diye konuştu.
Uzm. Dyt. Kazan, suyun önemi ve sağlığa faydaları hakkında şunları söyledi:
" Su cildin parlak gösterir. Susuzluk unutkanlık yapar. Vücut ısısını dengeler. Ödemin atılmasına yardımcı olur. Kan hacmi ve basıncı, su ile dengelenir. Kanın akışını kolaylaştırır. Bağırsakları iyi çalıştırır. Toksik maddeleri dışarı atar. Stres, gerginlik ve depresyonun önünü keser."
Günde içilmesi gereken ortalama su miktarından da söz eden Dyt. Kazan, " Sağlıklı kişilerde su ihtiyacı; yaşa, iklim koşullarına, yenilen besinlere göre değişebilir. Yetişkinler ortalama günde 3 , çocuklar için 1,5 , 9-13 yaş çocuklar 2 litre, 14-18 yaş gençler 2,5 su tüketmek zorundadır. " şeklinde konuştu.
Uzm. Dyt. Kazan, sözlerini şöyle sonlandırdı:
" Aşırı susama, cilt ve mukozada kuruma, terin azalması, hipotansiyon, koyu sarı renkte idrar gelmesi, idrarın azalması veya hiç gelmemesi, göz kürelerinde çökme ve bilinç kaybı belirtilerini ortaya çıkarır. "
DHA