Susuzluk tehlikesi kapıda

Susuzluk tehlikesi kapıda

Susuzluk tehlikesi kapıda

Mimar Sinan’ın eseri olan Alibeyköy Barajı üzerindeki Mağlova Kemeri’nin bir yıl arayla çekilen fotoğrafları, İstanbul’da kuraklığın ne denli vahim bir durumda olduğunu bütün açıklığıyla gözler önüne seriyor.


Aşırı sıcaklar ve değişen iklim koşulları barajları bir bir kurutuyor. İstanbul’u besleyen su havzaları ise neredeyse bitti. Böyle giderse susuzluk kapıda

Tüm yurtta baraj havzaları ve göl ile göletler kururken, İstanbul’da da barajlardaki doluluk oranı, tüketim ve buharlaşmanın artması nedeniyle yüzde 30’un altına indi. İstanbul’daki barajlardaki su yüzdesi günlük olarak da azalmaya devam ederken tehlike sinyalleri vermeye başladı. Bu barajlardaki oran daha dün 33.18 iken bugün 30.96’ya kadar geriledi. Geçen yıl bu dönemde İstanbul’un barajlarındaki daki doluluk oranı yüzde 40 seviyesindeydi. Öteyandan İstanbul’a su sağlayan dokuz barajdan biri olan Alibey Barajı’nın, içindeki su miktarı tükendiği için işlevsiz kalması İstanbul’u bekleyen susuzluk tehlikesini daha da arttırıyor. Bu barajdan neredeyse 23 gündür  İstanbul’a  hiç su verilemiyor. Kazandere ve Pabuçdere Barajları da aynı durumda. Bu barajlarda toplam olarak 5 milyon 100 bin metreküp su kaldı. Günde 2 milyon metreküp suyun tüketildiği İstanbul’un barajlarındaki durum böyle giderse bu megakenti susuz bırakacak boyutlara ulaşacak. İstanbul’da son 6 aylık dönemde geçen yılın aynı aralığına göre biraz daha fazla  fazla yağış düştü. Ancak buna rağmen yağış miktarı 50 yıllık ortalamanın altında ve yetersiz kaldı. Yetkililer önceki gün İstanbul’a yağan yağmurun ise bu düşük su seviyelerini etkileyecek oranda olmadığını belirittiler.

İstanbul’da son durum
İSKİ’nin verilerine göre İstanbul barajlarının geçen ayki durumu şöyle:
* Ömerli: 220 milyon metreküp su  depolama kapasitesi var. Kalan su miktarı 78 milyon metreküp.

* Terkos: 142 milyon metreküp su  depoluyor. Kalan su miktarı 101milyon  750 bin metreküp.

* Büyükçekmece: 70 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip. Kalan su miktarı 34 milyon 810 bin metreküp.

* Darlık: 97 milyon metreküp su alıyor.  Kalan su miktarı 52 milyon 318 bin  metreküp.

* Dere: 50 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip. Kalan su miktarı  35 milyon 348 bin metreküp.

* Elmalı: 15 milyon metreküp su  depoluyor. Kalan su miktarı 5 milyon  525 bin metreküp.

Barajlarda su seviyesi hızla düşüyor