Suriyelilerden askeri araçla insan kaçakçılığı. Şeytanın aklına gelmeyecek plan

Suriyelilerden askeri araçla insan kaçakçılığı. Şeytanın aklına gelmeyecek plan

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu bugünkü yazısında, dikkat çeken bir iddiayı ortaya attı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Emekli Amiral Yankı Bağcıoğlu’nun kendisine yaptığı açıklamayı paylaşan Terkoğlu, 2023 Aralık ayında Gaziantep’te yaşanan yasadışı göçmen kaçakçılığını ifşa etti.

Türkiye'nin gündemini sarsan yeni bir kaçakçılık yöntemi ortaya çıktı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinden satışa çıkardığı eski araçları satın alan bir çete, kamuflajla araçlara tekrar 'askeri araç' görünümü vererek sınırda kaçakçılık yapıyor. Bu olay, daha önce duyulmamış bir yöntem olarak dikkatleri üzerine çekti.

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu'nun "Makam aracında insan kaçakçılığı" haberiyle gündeme gelen olayın ardından, Terkoğlu bu kez "Her gördüğün kamuflajlıyı asker sanma" başlıklı yazısında bu yeni kaçakçılık yöntemini detaylı bir şekilde anlattı.

640xauto-2.webp

Yazıya göre, 2023 yılının mayıs ayında başlayan bu kaçakçılık yöntemi, aynı yılın aralık ayına kadar devam etti. Çete üyeleri, sınırdan kaçak mal taşıdıkları araçların arkasına takılan askeri görünümlü araçlarla dikkat çekmeden operasyonlarını gerçekleştirdi. Ancak, Kilis'teki iki özel harekat polisinin dikkati, bu organize suç şebekesinin faaliyetlerini sona erdirdi.

640xauto-1-001.webp

SİLAH DEDİKLERİ BEBEK SESİYMİŞ

Polisler, şüphelendikleri aracı durdurduklarında araçta mühürlü kapalı kutuda silah taşıdıklarını söyleyen kişilerle karşılaştı. Ancak, polisler aracı kontrol ettiklerinde, kutulardan bebek sesi gelmeye başladı. Kutuları açtıklarında ise kaçakçılarla karşılaştılar. Bu olayın ardından, çete üyelerinin içinde emekli askerlerin de olduğu belirlendi.

ARAÇLAR SATILIĞA ÇIKARILDI İDDİASI

Sahibinden.com isimli alışveriş sitesinden yapılan bir satış ilanını da sosyal medya hesabından paylaşan Terkoğlu, kaçakçılar tarafından kullanım ömrünün tamamlandığı araçların satılığa çıkarıldığını belirtti.

goz6qu2xgaeef7c-1-001.jpeg

İşte Terkoğlu'nun konuyla ilgili yazısı;

"İHRAÇ SÜRECİ BAŞLADI"

Konuyu, CHP’nin Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı emekli Amiral Yankı Bağcıoğlu ile de konuştum. O da akıllara durgunluk veren kaçakçılık yöntemini teyit etti ve şunları söyledi:

“Hudutlarımızda görev yapan kahraman askerlerimizin kendilerine tevdi edilen görevleri 24 saat esasına göre büyük bir özveriyle sürdürdüğü yadsınamaz gerçek. Ancak olayın yasadışı maddi kazanç boyutu gün geçtikçe inanılmaz şekilde artmakta, suç örgütleri bu ranttan pay almak için her türlü şeytani yönteme başvurmaktadır. Şanlıurfa’da meydana gelen ve basına yansıyan olaya benzer şekilde Aralık 2023 tarihinde Gaziantep’te de bir yasadışı göçmen kaçakçılığı yaşanmıştır. Kaçakçılar tarafından artık kullanım ömrünü tamamladığı için ihale ile satışı yapılan araç -Jandarma Genel Komutanlığı tarafından satıldığı iddia edilmektedir- satın alınmış, tekrar askeri araç görüntüsü verilerek boyanmış ve hudut geçişinde insan kaçakçılığında kullanılmıştır. İnsan kaçakçıları yakalanmış ve adli işlem başlatılmış ayrıca kendilerine yardım eden/göz yuman düşük rütbedeki birkaç askeri personel hakkında yüksek disiplin kurulu kararıyla meslekten ihraç sürecinin de başlatıldığı bilgileri mevcuttur. Bu olay bölgede suç örgütlerinin yasadışı eylemlerini fütursuzca ve cüretkâr bir şekilde devam ettirdiklerini, bu çerçevede her türlü araç ve yöntemi kullanacaklarını bir kez daha göstermiştir. Bu olayın gösterdiği bir diğer husus da bölgedeki kontrol ve takip mekanizmalarının hiçbir gevşemeye mahal bırakmadan en üst seviyede idame edilmesi zorunluluğudur.”

İlgili Haberler