Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen milyonlarca Suriyeli, ülkede ekonomik sorunların yanı sıra işsizliğin artmasına da yol açmıştı.
Ucuza ve kayıt dışı çalışan Suriyeliler, Türk işçilerin evlerine ekmek götürmesine bile engel olurken, ülke hazinesinden toplamda 30 milyar Euro'dan fazla yardımın yapıldığı Suriyelilerin çalışma koşullarından ve ayrımcılığa uğradıklarından şikayetçi olduğu öner sürüldü.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam), araştırma notunda, görüşülen Suriyeli gençlerin yüzde 92’sinin iş gücü piyasasında farklı şekillerde ayrımcılığa maruz kaldıklarını söyledikleri duyuruldu.
Araştırma kapsamında, İstanbul’da yaşayan Suriyeli gençlerin iş gücü piyasası durumları incelenerek ve iş gücü piyasası entegrasyonunun önündeki engeller belirlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı ile ulusal ve uluslararası paydaşlarla, firmalarla, belediyelerle ve genç Suriyeliler ile derinlemesine görüşmeler yapıldı, ayrıca İstanbul’daki 1000 genç Suriyeli ile yüz yüze anketler gerçekleştirildi.
Betam’ın "Suriyeli Çalışanlar Ve Iş gücü Piyasasında Ayrımcılık" başlıklı araştırma notuna göre:
“Genç Suriyeliler, iş teklifi alma ihtimallerinin Türkiyeli gençlere göre daha düşük olduğunu, Türkiyeli gençlerden daha düşük ücretlere daha uzun süreler çalıştıklarını, fazla mesai ücreti alamadıklarını ve mola sürelerinin bile daha kısa olduğunu belirtiyorlar.
Her dört Suriyeliden biri ayrımcılıktan dolayı işe alınmadığını düşünmekte. Suriyeli gençler ayrıca maruz kaldıkları kötü muameleden de sıkça bahsediyorlar. Patron ya da yöneticilerinden kötü muamele görenler olduğu gibi çalışma arkadaşlarından kötü muamele görenler de bulunuyor.
Anket verilerine göre İstanbul iş gücü piyasasındaki Suriyelilerin yarısı Türkiyeli çalışma arkadaşlarına kıyasla daha düşük ücretlere çalıştığını, yaklaşık dörtte biri Suriyeli olduğu için işe alınmadığını düşünüyor.
Benzer şekilde genç Suriyelilerin yüzde 24’ü patronunun ya da yöneticisinin, yüzde 18’i çalışma arkadaşlarının kendisine kötü muamelede bulunduğunu belirtti.
Görüşme yapılan çalışan ve işsiz olan bireyler kendilerine düşük ücretlerin ve kötü çalışma koşullarının teklif edildiğini ifade ederken, her dört Suriyeliden biri sadece Suriyeli oldukları için bazı işverenlerin onları geri çevirdiğini söyledi."