Suriye’deki ABD oyunu Moskova’yı öfkelendirdi

Suriye’deki ABD oyunu Moskova’yı öfkelendirdi

Suriye’deki ABD oyunu Moskova’yı öfkelendirdi

Kerry’yi arayan Lavrov, isyancılara silah verilmesinin gerilimi yükselteceğini ve ABD’nin Suriye’de kimyasal silah açıklamasının ikna edici olmadığını söyledi

 

Gerilim artar

 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile telefonda ABD’nin Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı yönündeki açıklaması hakkında konuştu. Lavrov’un, Kerry’e, isyancılara silah verilmesinin bölgedeki tansiyonu daha da yükselteceğini ve ABD’nin kimyasal silah kullanıldığı yönündeki açıklamasının kuvvetli delillerle desteklenmediğini söylediği belirtildi. İki bakanın, Suriye krizinin çözümüne yönelik planlanan uluslararası konferansa, bu ülkedeki tarafların ve diğer dış aktörlerin katılması ve destek vermesi için daha fazla çaba gösterme kararı aldıkları ifade edildi.

 

Şam: Rapor düzmece

 

Suriye’de Devlet Başkanı Beşşar Esad yönetimi, kimyasal silah kullanıldığı yolundaki Amerikan istihbarat raporunu “uydurma” ve “düzmece” olarak tanımladı. Şam, daha önce de kimyasal silah kullandığı yolundaki suçlamaları reddetmişti. Adana kentinde yakalanan Suriyeli isyancılarda son derece öldürücü sarin gazı bulunmuştu. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise Londra’nın, ABD istihbarat raporundaki sonuçları doğru bulduklarını söyledi.  NATO Genel Sekreteri ABD’den gelen mesajı memnuniyetle karşıladığını söyledi. Genel Sekreter, kimyasal silahın kabul edilemez olduğunu bildirdi.

 

Uçuşa yasak bölge

 

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice, Suriye’de uçuşa yasak bölge oluşturma seçeneğinin masada olduğunu bildirdi. ABD’nin muhaliflere verdiği askeri desteği artıracağını ve gelişmeleri takip edeceğini bildiren Rice, “Diğer opsiyonlar masada durmaya devam ediyor. Uçuşa yasak bölge oluşturulması seçeneğini dışlamıyoruz. Ancak bu aşamada alınmış bir karar yok. Bu seçeneğin bazı dezavantajları ve limitleri var ve biz bunun farkındayız” diye konuştu. Rice, Suriye rejiminin muhalefete karşı kimyasal silah kullandığına ilişkin bilgileri içeren mektubu Genel Sekreter Ban Ki-mun’a sunduklarını söyledi.