Fatih ERBOZ / Ankara
Türkiye'nin Suriye'deki çıkarlarını kararlılıkla savunacağının yetkili ağızlardan sıklıkla dile getirilmesi; Türkiye'nin Suriye'de ve özellikle güvenli bölge konusu başta olmak üzere, planlarını gündemde tutuyor.
Genelkurmay İstihbarat eski Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, "Türkiye girer, çatışma olsa bile, üs bölgeleri oluşturur. PYD, güneye doğru itilir. Şehir merkezlerinde ve kırsal kesimlerde olan kent konseyleri var, onları değiştirir. Yani, siyasal yapıyı değiştirir. Bu arada, İran ve Suriye de hazırlık yapmış olabilir. Onlar da güneyden girebilirler PYD bölgesine. Türkiye'nin dikkat etmesi gereken noktalardan bir diğeri, Türkiye'ye yönelik olarak gerçekleştirilecek gerilla savaşı. Böyle bir çatışma çıkabilir, buna dikkat edilmeli" dedi.
Türkiye'nin artık operasyon yapma gerekliliğini ortaya koyduğunu kaydeden İsmail Hakkı Pekin, şöyle devam etti;
"Türkiye, (Bölgede bir Kürt siyasal yapısı, ya da Kürt devletçiği istemiyorum) diyor. Siyâsî yapıyı dağıtmak istiyor, bunun için girmeyi düşünüyor. ABD ise Kürt devletçiği kurmayı düşünüyor. Türkiye, iki milyon mültecîyi; güvenli bölgeyi, buranın alt yapısını hazırlayarak, ilçeler kurmak suretiyle yerleştirmek istiyor. Wall Street Journal'ın yazdıklarını da incelersek, Türkiye'nin, büyük güçlerle girdiği zaman, ABD'lilerin bölgeden çekilmek zorunda kalacağını, Türk ordusuyla karşı karşıya gelmek istemediklerini belirtiyor. Türkiye; son dakikada, ABD'ye (biz operasyon yapacağız haberiniz olsun, sizinle yaptığımız çalışmalar isteklerimize cevap vermiyor. Bizim güvenliğimizi tehdit ediyor) diyor. Bu açık."
Operasyonun; hem Rusya tarafından, hem de isteksiz olsa bile İran tarafından desteklendiğini aktaran İsmail Hakkı Pekin, şunları anlattı;
"Rus Dışişleri Bakanı Lavrov'un söyledikleri açık. Türkiye'nin meşru müdafaa hakkıdır. Lavrov'un da, Petkov'un da bir desteği var. Dolayısıyla, büyük ihtimalle İran ses çıkartmaz. Türkiye'nin operasyonu, ABD'nin bölgeden gitmesini gerektirir. ABD'nin çıkması; İran, Rusya ve Suriye'nin işine gelir. ABD askerleri ile operasyonda karşı karşıya gelmez. Bir anda 480 kilometreyi işgal etmek değil, ama, belli üs bölgeleri kurulacak. Aşağıya, Rakka'ya doğru üs noktaları kurarak kontrol edecekler. Böyle olursa ABD bölgeden çıkar."
İki NATO ülkesinin savaşmasının mümkün olmadığını belirten Pekin, "Bir diğer konu ise ABD, İran'a odaklanmış durumda. ABD, iç sorunlarıyla uğraşıyor. Başkan Trump'un azil süreci var. Bu durumda, Türkiye için müsait bir durum ortaya çıkıyor" diye konuştu.
Pekin sözlerini şu şekilde tamamladı, "Türkiye'nin bütün yetkilileri, açık ve net konuştu. Türkiye operasyon yapacaktır diye değerlendiriyorum. Büyük kuvvetlerle mi, küçük kuvvetlerle mi olur bilemiyoruz. TSK hazır, yeteri kadar yığınak yapılmış vaziyette, Türkiye girer."