Popsci''de yer alan habere göre; kahve üzerine her geçen gün yeni bir araştırma daha yapılıyor. Her sabah işe giden çalışanların, kendine vakit ayırmak isteyenlerin veya arkadaş buluşmalarının ilk akla geleni kahve oluyor. Yapılan yeni araştırma, kahvenin alzheimer hastalığı üzerindeki olumlu etkiyi ortaya koydu.
Edith Cowan Üniversitesi''nde çalışan bilim insanları, yaşlanma üzerine yürütülen Avustralya Görüntüleme, Biyoişaretçiler ve Yaşam Şekli Çalışması’nın bir parçası olarak kahve tüketiminin, on yılı aşkın süre boyunca 200’den fazla Avustralyalının bilişsel gerileme oranını etkileyip etkilemediğini araştırdı.
"DAHA DÜŞÜK OLDUĞUNU TESPİT ETTİK"
Baş araştırmacı Dr. Samantha Gardener, elde edilen sonuçların kahve ve Alzheimer hastalığıyla ilişkili bazı önemli işaretler arasında bir bağlantı olduğunu belirterek, “Çalışmanın başlangıcında hafıza zayıflaması bulunmayan ve daha fazla kahve tüketen deneklerde, hafif bilişsel gerileme dönemine geçme veya çalışma dönemi boyunca Alzheimer hastalığının oluşma tehlikesinin daha düşük olduğunu keşfettik. Alzheimer hastalığından önce sıklıkla hafif bilişsel gerileme görülüyor” dedi.
"OLUMLU SONUÇLAR DOĞURUYOR"
Daha fazla kahve içmenin özellikle planlama, öz kontrol ve dikkatin yer aldığı yürütsel işlevler olmak üzere bilişsel işlevin belli alanlarıyla ilişkili olumlu sonuçlar doğurduğu ortaya çıktı.
"AMİLOİD PROTEİN BİRİKİMİNİ YAVAŞLATIYOR"
Daha fazla kahve tüketilmesi, beyindeki amiloid proteini birikiminin de yavaşlamasıyla ilişkilendirildi. Söz konusu protein, Alzheimer hastalığının gelişiminde önemli bir etmen olduğu belirtildi.
Dr. Gardener daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, yeni çalışmanın ümitlendirici olduğunu ve kahve içmenin, Alzheimer hastalığının başlangıcını geciktirmeye yardımcı olmada kolay bir yol olabileceğini gösterdiğini ifade etti.
Çalışma altı gün önce Frontiers in Aging Neuroscience bülteninde yayımlandı.