DHA’da yer alan habere göre, Ay''ın normalden daha büyük ve parlak göründüğü ender gök olaylarından olan "Süper Çiçek Kanlı Ay", Türkiye''nin birçok yerinde gözlemlendi
"Süper Çiçek Kanlı Ay", İstanbul''un simge eserleriyle bir araya gelince kartpostallık görüntüler oluştu.
Fotoğraf: AA / İSTANBUL
Saat 21.00 itibarıyla Çamlıca Camii''nin yanından kendini göstermeye başlayan ayın kızıl hali, birçok yerden izlenebildi.
"Süper Çiçek Kanlı Ay", ile ilgili Youtube sayfasından saat 21.00 itibariyle canlı yayın başlatan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nden yapılan açıklamada, 26 Mayıs 2021 tarihinde akşam güneydoğu ufkundan yükselen ve dolunay evresinde olan ay, yörüngesi üzerinde dünyaya en yakın noktadan geçti.
Yer küreye en yakın konumda olması nedeniyle diğer dolunaylardan daha büyük görünen bu dolunay, "süper ay", "süper kanlı ay" ve "kanlı ay" olarak da adlandırılıyor.
Fotoğraf: AA / ANKARA
Ayın gezegenimize en uzak olduğu geçişin 12 Mayıs 2021 saat 00.53’te, ay ilk hilal evresindeyken gerçekleştiği belirtilen açıklamada, "Bu anda ayın gezegenimize uzaklığı 406 bin 512 kilometre olmuştur. Benzer biçimde 2021 yılı içinde gerçekleşecek enberide olma durumları arasında uydumuzun bize en yakın olacağı tarih ise 4 Aralık saat 13.03’tür. Bu sırada ay küçülen şişkin evrede (dolunay ile son dördün evreleri arasında) olacak ve 356 bin 794 kilometre uzaklıktan geçecektir" denildi.
Fotoğraf: AA / BOLU
KANLI AY TUTULMASI NEDİR?
Ay Dünya''nın gölgesine girerken ilk etapta karanlık görünüyor. Tam olarak gölgeye girdiğinde ise kırmızı ve turuncu arasında bir renge bürünüyor.
Ayın bu renge bürünmesinin sebebiyse gökyüzünün mavi görünmesiyle aynı. Atmosfere giren güneş ışınları renklerine ayrılarak farklı oranda yansımaya maruz kalıyor. En kırılgan renk mavi gündüzleri gökyüzüne rengini verirken, en az kırılgan renk kırmızıysa atmosferi geçip aya tutulma sırasında bu rengi veriyor.
Fotoğraf: AA / VAN
Cambridge Üniversitesi Astronomi Profesörü Andrew Fabian durumu, "Kanlı Ay deniyor çünkü güneşten gelen ışınlar Ay''a giderken Dünya''nın atmosferinden geçiyor ve atmosfer bu ışınları kırmızıya çeviriyor. Gün batımı sırasında gökyüzünün kızıla dönmesiyle aynı sebepten." şeklinde açıkladı.
NASA''dan Gezegensel Jeolist Noah Petro ise ''Kanlı Ay'' için, "Ay yüzeyine gün doğumlarını ve gün batımlarını yansıtmak gibi" ifadelerini kullandı.
NASA bilim adamlarına göre tutulma sırasında Ay üzerinden Dünya''yı gözlemleyen bir kişi, bu nedenle dünyayı kaplayan turuncu-kırmızı bir renk hüzmesi görüyor.
Fotoğraf: AA / BURSA