Sularımız artık güvende

Sularımız artık güvende

Sularımız artık güvende

Su Güvenliği Monitörü sayesinde kaynaklardaki kirlenme yayılmadan tespit edilebilecek, böylece olası biyolojik terör saldırılarının önlenebilecek

Yerli bir firma tarafından geliştirilen sistemle, su kaynakları ya da havzalardaki kirlenme suyun tamamına ve çevreye yayılmadan anında tespit edilebilecek. IDC Savunma Sanayi A.Ş. adlı firma tarafından geliştirilen, Su Güvenliği Monitörü SGM sudaki kirlenmeyi anında belirleyerek GSM ya da uydu aracılığıyla uyarı verecek. Bu sayede suda herhangi bir zararlı madde belirlenmesi halinde su kaynaktan kesilerek sorun çözülene kadar halkın sudan zarar görmesinin önüne geçilecek. Dahası su kaynaklarımıza yapılacak herhangi bir biyolojik terör saldırısı da SGM ile anında tespit edilerek önlem alınabilecek.

Amaç halk sağlığını korumak
Popüler Bilim Dergisi’ne açıklamalarda bulunan Proje sorumlusu Serkan Orcan, SGM’nin en önemli faydasının halk sağlığının korunması olduğunu belirterek, “SGM ile iş işten geçtikten sonra sorunun nedenini aramak yerine zamanında tespit edilip önüne geçilecek” dedi.Türkiye’nin son yıllarda, su kirliliği nedeniyle 5-6 bin hatta 10 bin kişinin etkilendiği büyük salgınlar yaşadığını hatırlatan Orcan, “Salgınların sudan kaynaklandığı bir ay sonra açıklanabildi. Çünkü ancak o zaman sonuç alabildiler. Biz bunu salgın olmadan önce bulmaya çalışıyoruz ki salgın olmasın. Amacımız, iş işten geçtikten sonra nedenini araştırmak değil, salgının önünü kesmek, yani sudaki zararlıları tespit etmek değil müdahale  etmek istiyoruz” diye konuştu.

Anında tespit ediyor

Su kaynakları, baraj kaynakları, rezervuarlar,  içme suyu tesisleri  ve büyük sitelerin geniş su depolarına konulabilecek olan SGM, suda patojen olup olmadığını kontrol ediyor. Normal şartlarda 48 saat süren suda zararlı mikroorganizma tespiti SGM ile anında yapılıyor. Daha sonra komünikasyon yönetisi GSM ya da uydu üzerinden haber verip çağrı merkezi ya da ana merkezde bunu gösteriyor. Vanalara bağlı olan bölüm anında suyu  kesiyor.