Su taşıttırmak için kızları okula göndermiyorlar

Su taşıttırmak için kızları okula göndermiyorlar

Su taşıttırmak için kızları okula göndermiyorlar

Batman'ın Beşiri ilçesine bağlı 450 nüfuslu 110 haneli Danalı köyünde yaşanan içme suyu sıkıntısı en çok kız çocuklarını etkiliyor. Aileler okula giden kız çocukların evin ihtiyacı olan içme suyunu kuyulardan taşımaları için ilköğretim okulundan sonra okumasına izin vermiyor. 

Köylüler içme suyu sorununun giderilmesini isterken kız çocukları ise hayallerindeki mesleklere kavuşmak için okumak istiyorlar. Batman şehir merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Danalı köyünde yaşanan içme suyu sorununun giderilmesi için devletin bir çok kez sondaj vurduğu ancak su çıkmaması nedeniyle sorunun çözüme kavuşmadığı bildirildi.

Evin ihtiyacı olan içme suyunu çıkarmak için gün boyunca 7 metrelik kuyulardan bidonlar ile çıkardıkları suyu sırtlarında taşıyarak evlerine götüren Batmanlı genç kızlardan Gülşen Muşluoğlu (17), su taşımak için ailesi tarafından okumasına izin verilmediğini belirterek, 'Okula giderken büyük hayallerim vardı. Ancak ilköğretimi bitirdikten sonra evin su ihtiyacını karşılayacak kimse olmadığı için ailem liseyi okumama izin vermedi. En küçük kardeşlerimiz bile su taşımak zorunda kalıyor. Okuldan alınmamızın tek sebebi sudur. Köyümüzün suyu olsaydı bizim de okuma şansımızı elimizden almazlardı' dedi. 

Danalı köyünde neredeyse kız çocukların tümü aileleri tarafından farklı bahaneler ile ilköğretimi bitirdikten sonra liseye gönderilmiyor. Batman'ın Beşiri Kaymakamı Arif Yalçın, devletin su götürmediği tek köyün Danalı olduğunu bunun ise daha önce açılan sondaj kuyularında içme suyuna ulaşılamamasından kaynaklandığını söyledi. 


* M.ŞÜKRÜ YILDIRIM-BATMAN