Sovyet-Nazi karşılaştırması yasaklanıyor

Sovyet-Nazi karşılaştırması yasaklanıyor

Rus parlamentosu milletvekilleri Sovyetler Birliği ve Nazi Almanyası’nın karşılaştırılmasını yasaklayan yasa tasarısı hazırlayarak, meclise sundu.

Kırım Haber Ajansı''nda yer alan habere göre, 5 Mayıs Çarşamba Günü Devlet Dumasına sunulan yasa, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in 2021 yılının başında SSCB ile Nazi Almanyası karşılaştırmalarına yasak getirilmesi talimatı üzerine hazırlandı. Bu yasaya göre, kanlı soykırımlar yapan eski Sovyet diktatörü Joseph Stalin’in eleştirilmesi de yasaklanıyor.

Söz konusu tasarı ayrıca, İkinci Dünya savaşında Nazilerin mağlubiyetinde “Sovyet halkının rolünü” ve SSCB’nin “Avrupa ülkelerinin kurtuluşundaki insani misyonunu” inkar etmenin yasaklanmasını da içeriyor.

Rus milletvekilleri tasarı hakkında “İlkeli tutumumuz, atalarımıza yönelik açık hakaretlerde bulunulmasına ve zaferimiz hakkında çirkin spekülasyonlar yapılarak siyasi çıkar elde edilmesine yasal bir engel koymaktır” ifadelerini kullandılar. Rusya Federasyonu yasama organı olan devlet Duması konuya ilişkin yayınladığı açıklamada ilgili yasanın “belirli kişilerin icraatlerine saygı çerçevesinde tarihi araştırmalar ve bilimsel tartışmalar için imkan verildiğini” savundu.

Yasa tasarının yazarlarından biri olan Rus Milletvekili Elena Yampolskaya söz konusu yasağın “ifade özgürlüğünü ihlal etmediğini ancak ahlaka uygunluk telkin ettiğini” ileri sürdü. Sovyet Ordusunun bir “kurtarıcı” ve Avrupa’nın “velinimeti” olduğunu iddia eden milletvekili, “Spesifik durumların tartışılması gerekiyor ancak Sovyetler Birliği ve Rus halkının, dünya musibeti Nazizme karşı asıl savaşı verdiğini unutmadan” diye konuştu.

Harkiv İnsan Hakları Grubu aktivisti ve gazeteci Halya Coynash’ın konu ile ilgili kaleme aldığı yazıya göre ise söz konusu tasarının Almanya ile SSCB tarafından o zamanki Polonya’nın işgaline ve parçalanmasına neden olan, Hitler ile Stalin arasındaki gizli anlaşmanın 82. yıldönümüne kadar kabul edilmesi yüksek bir olasılık.

Ukraynalı gazeteci, ‘1941-1945 Büyük Vatanseverlik Savaşı’nda Sovyet Halkının Zaferinin Ölümsüzleştirilmesi Üzerine’ adlı yasaya eklenmesi beklenen maddenin kapsamının oldukça geniş olduğunu, bu nedenle pek çok tarihçi ve edebiyatçının sayısız eserinin ülke çapında yasaklanabileceğini belirtiyor. İnsan hakları aktivisti söz konusu yasanın aynı zamanda, Stalin’in işlediği kanlı suçlar ve tüm etnik grupların sınır dışı edilmesi hakkında araştırma yapmayı veya yazmayı planlayan herkes üzerinde caydırıcı bir etkisi olacağına dikkat çekiyor.

Sovyetlerin Nazilere karşı kazandığı zaferi pekiştiren Rusya yasasında önerilen değişiklikler, Putin’in Avrupa Parlamentosu’nun 2019 yılında Sovyet-Nazi saldırmazlık antlaşmasını kınamasına yönelik eleştirisini takiben ortaya çıkmış gibi görünüyor. Sovyet diktatörü Josef Stalin’in II.Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası ile Molotov-Ribbentrop Paktı’nı imzaladığı için savaşta oynadığı rol konusunda Rusya, diğer devletler ile aynı fikirde değil.

Milletvekillerinin önerisi, II.Dünya Savaşı’ndaki Sovyet zaferinin 76. yıl dönümü olan 9 Mayıs’ta, Moskova’nın Kızıl Meydan’ında büyük bir askeri geçit töreni ile kutlamasına günler kala ortaya atıldı. Tasarının yasa haline gelmesi için ise Devlet Dumasında üç kere ve üst meclis Federasyon Konseyi’nde bir kere onaylanmasının ardından, son aşama olarak devlet başkanı Putin tarafından imzalanması gerekiyor.