KGB''nin birkaç bağımsız güvenlik kurumuna bölünmesinin ardından, bir zamanlar çok güçlü olan Rus ajansının yeniden yapılandırıldığı ve ardından KGB''nin son vekili KGB başkanı Vadim Bakatin öldü.
KGB, 13 Mart 1954''ten 3 Aralık 1991''e kadar Sovyetler Birliği''nin ana güvenlik teşkilatıydı.
6 Kasım 1937''de Rusya''nın şimdi Kemerovo Bölgesi olan Kiselevsk''te doğan Vadim Bakatin, KGB''nin son başkanı kariyerine Kuzbass''ta başladı.
Orada Kemerovo inşaat yönetiminde çalıştı ve “Kemerokhimstroi”, SBKP''nin Kemerovo Şehir Komitesi ve Kemerovo Bölge Komitesi Sekreteriydi.
1983 yılında Vadim Bakatin, SBKP Merkez Komitesi Parti Organizasyon Dairesi başkanı olan gelecekteki Politbüro üyesi Yegor Ligachev''in görüş alanına girdi ve ardından Bakatin''in kariyeri yükselmeye başladı.
Daha sonra KGB''yi dağıtmakla görevlendirildi, ancak bu örgütü kontrol edemedi ve nihayetinde siyasi nedenlerle karmaşık görevi yerine getiremedi.
Buna rağmen, KGB''nin ayrı örgütlere bölünmesini yönetti ve daha sonra Haziran 1991''de bağımsız aday olarak Rusya başkanlığına aday oldu.
RG''nin raporlarına göre Vadim Bakatin, Moskova''daki Troekurovsky mezarlığına defnedilecek.
KANLI OCAK OLARAK BİLİNEN KATLİAMI ORGANİZE EDENLER ARASINDAYDI
KGB’in son başkanı olan Vadim Bakatin, katliamı organize eden komutanlar arasındaydı.
Tarihe "Kanlı Ocak" adıyla geçen katliamın acısı, aradan geçen 32 yıla rağmen tüm Azerbaycanlıların kalbinde tazeliğini koruyor. Azerbaycan''da aynı zamanda bir kahramanlık destanı olarak da hafızalara kazınan Kanlı Ocak olayları, 70 yıl süren Sovyet esaretinden sonra bağımsızlığın kazanılmasında önemli dönüm noktası olarak da kabul ediliyor.
Kanlı Ocak olayları, Sovyetler Birliği''nin çöküşünü hızlandırdı, Azerbaycanlılarda bağımsızlık duygusunu alevlendirdi.
Sovyet ordusu, onları engellemeye çalışan silahsız sivillere mermi yağdırarak kente ulaştı. Tanklar ve ağır zırhlı araçlar insanların üzerlerine sürüldü, ambulanslara ve yolcu otobüslerine ateş açıldı. O gece Bakü''de 130 sivil hayatını kaybetti.
Sovyet ordusu, katliamını Neftçala ve Lenkeran gibi diğer illerde de sürdürdü ve toplam 147 Azerbaycanlı sivil 20 Ocak katliamının kurbanı oldu. Olaylarda 744 kişi yaralandı, yaklaşık 400 kişi Sovyet ordusu tarafından gözaltına alındı.