Soru ve cevaplarla Süleyman Şah Türbesi ve operasyon
Soru: Süleyman Şah kimdir?
Cevap: Ertuğrul Gazi’nin babası, Osman Gazi’nin dedesidir. Yani, Anadolu topraklarının Türk vatanı olmasında en büyük rolü oynayan Osmanlı hanedanının büyük atasıdır. 1. Kılıçaslan’ın babası Kutalmışoğlu Süleyman olduğu görüşü de vardır. Kutalmışoğlu Süleyman ve onun nesli de Anadolu’nun Türk vatanı olmasında çok önemli rol oynamışlardır.
Soru: Süleyman Şah’ın türbesi nerede idi?
Cevap: Suriye’nin Rakka ilinde, Fırat’ın sol kenarında bulunan
Caber Kalesi eteklerinde idi.
Soru: Caber Kalesi ve civarı, kimin yönetiminde idi?
Cevap: Osmanlı Devleti’nin yönetiminde idi. Osmanlı Devleti yıkılınca Fransa mandası oldu.
Soru: Daha sonra?
Cevap: 20 Ekim 1921 tarihinde Ankara Hükümeti ile Fransa arasında Ankara Anlaşması yapıldı. Caber Kalesi ve Süleyman Şah Türbesinin statüsü bu anlaşmanın 9. maddesinde şöyle belirlendi: “Madde 9) Osmanlı sülalesinin kurucusu Sultan Osman’ın dedesi Süleyman Şah’ın Caber Kalesi’nde bulunan ve Türk Mezarı ismiyle belirli türbesi müştemilatı ile Türkiye’nin malı olacak ve Türkiye oraya muhafızlar koyacak ve Türk bayrağı çekecektir.” Lozan Anlaşması’nın 3. maddesinde de Suriye sınırının, 20 Ekim 1921’deki bu anlaşmada belirlenmiş sınır olacağı teyit edilmiştir.
Soru: Siz Süleyman Şah Türbesi diyorsunuz ama oranın adı anlaşmada “Türk Mezarı” olarak geçmiş?
Cevap: Doğru. Osmanlı döneminde de adı Türk Mezarı idi. Anlaşmada da öyle geçtiğine göre resmî adı Türk Mezarı’dır. Süleyman Şah Türbesi de yaygınlaşmış bir kullanımdır.
Soru: Türk Mezarı’nın yeri daha sonra değiştirildi mi?
Cevap: Evet. Fırat üzerine Tabka Barajı yapılınca ve kale ile mezarın baraj suları altında kalacağı anlaşılınca Türkiye ile Suriye anlaştılar ve böylece 1973 yılında Türk Mezarı Halep’in Karakozak köyüne taşındı.
Soru: Taşınılan yer ne kadardır ve oraya ne inşa edilmiştir?
Cevap: 10 dönümlük bir arazidir. 1973 yılında Mimar Ünal Demirarslan’ın projesiyle bu araziye türbe, Süleyman Şah Saygı Karakolu ve lojman yapılmıştır. Masrafları Türkiye karşılamıştır.
Soru: Şah Fırat operasyonu nedir?
Cevap: 21-22 Şubat 2015 gecesi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, 39 tank, 57 zırhlı araç, 572 personel ile YPG terör örgütü kontrolünde bulunan Ayn el-Arap’tan (Kobani’den) Suriye’ye girerek Türk Mezarı’ndaki sandukaları ve manevi değeri olan eşyaları alıp Türk mimar ve işçilerinin yaptığı türbe ve karakolu yıktıktan ve Türk toprağı olan 10 dönümlük araziyi IŞİD terör örgütüne terk ettikten sonra oradaki 38 askerle birlikte Türkiye’ye çekilmesidir.
Soru: Çekilme ne demektir?
Cevap: Bizden ileride bulunan bir noktadan bize daha yakın olan bir noktaya hareket etmektir. Mesela üzerinde “çekiniz” yazılı bir kapıyı çekersiniz ve kapı size doğru “çekilmiş” olur.
Soru: Buna göre biz Türk toprağından çekilmiş mi olduk?
Cevap: Evet. Çünkü Karakozak köyündeki Türk Mezarı sınırlarımızdan 37. km ilerideydi. Şimdi sınırımıza 200 metre mesafesi olan bir alana taşınacaktır. Yani 37. km çekilmiş oluyoruz.
Soru: Fakat Cumhurbaşkanı “Bu asla bir geri çekilme değildir.” diyor.
Cevap: Cumhurbaşkanı söyledi diye kelimelerin anlamı değişmez. Mesela siz kapıyı kendinize doğru çekerseniz, Cumhurbaşkanı, “bu asla çekme değildir” dese de kapı yine çekilmiş olur.
Soru: Yetkililer operasyon için “onur, başarı” gibi sözler kullanıyorlar, ne dersiniz?
Cevap: Buna bilgisayarımdaki şu işaret cevap versin J)))