Uluslararası para manipülatörü George Soros’a ait olan Açık Toplum Vakfı Türkiye’deki faaliyetlerini sonlandırma kararı aldı. Vakıf, son dönemde Suriyeli sığınmacılar konusunda yaptığı çalışmalar ile tartışma konusu olmuştu.
Vakıf, son dönemde Suriyeli sığınmacılara yönelik yaptığı çalışmalar ile gündeme gelmiş ve oldukça tartışma konusu olmuştu. Gerçekleştirilen çalışmalar arasında en çok göze çarpan ise Türkiye’de yaşayan Suriyeli öğretmenlere Türkçe öğretme programıydı. Projeyle birlikte daha çok sığınmacıya Türkçe öğretilerek, Türkiye’de kalıcı hale gelmeleri hedefleniyor.
Açık Toplum Vakfı, faaliyetlerini sona erdirdiğini belirten bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Açık Toplum Vakfı 2008 yılında kurulmuş ve bütün faaliyetlerini Türkiye Cumhuriyeti Yasaları’na uygun olarak yürütmüştür. Vakıf faaliyetleri, İçişleri Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından düzenli olarak denetlenmiştir.
Bugün geldiğimiz noktada, Açık Toplum Vakfı Yönetim Kurulu, Vakıf Senedi’nin 16. Maddesi uyarınca, Mütevelli Heyeti’ne, Vakfın tüm faaliyetlerini sonlandırmayı teklif etmiştir.
Vakıf Senedi’nde, ‘Vakfın devamında yarar olmayacağı anlaşılır, ya da Vakfın amaç ve hizmet konularının gerçekleştirilmesinin olanaksız duruma geldiği kanısına varılırsa… Vakfın dağılmasına karar verilir’ denmektedir.
Mütevelli Heyeti ‘son günlerde Vakıf hakkında medyada yeralan asılsız iddia ve ölçüsüz spekülasyonların yoğunlaşmasının, Vakfın faaliyetlerini sürdürmeyi imkansız kıldığı’ düşüncesiyle, bu teklifi onaylamıştır.
Vakfın faaliyetlerine son verilmesi, ve hukuki varlığının tasfiye edilmesi için başvuru ilgili Mahkeme’ye en kısa zamanda yapılmış olacaktır.
Ancak yasal süreç sonuçlanmadan aşağıdaki noktaların kamuoyuyla paylaşılması zaruri olmuştur.
1) Açık Toplum Vakfı 2008 yılında kurulmuş olmakla birlikte, Türkiye’de Açık Toplum’un faaliyetleri 2001’de Açık Toplum Enstitüsü’nün kuruluşuyla başlamıştır.
2) Bu süre zarfında, Türkiye’de demokratik, sivil ve eşitlikçi bir siyasi iklimin yaratılması konusunda, başta TESEV (Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı) olmak üzere, pek çok kuruluşa, Enstitü ve Vakfın amaçlarına uygun projeler için mali destek sağlanmıştır.
3) Açık Toplum Vakfı yöneticileri, zaman zaman hükümet yetkilileri tarafından kabul edilmiş, görüş alış-verişinde bulunulmuş, Açık Toplum Vakfı öncülüğünde oluşturulan “Bağımsız Türkiye Komisyonu” Türkiye’nin AB ile tam üyelik görüşmelerinin başlaması sürecinde önemli işlev üslenmiştir.
4) Kurulduğu günden bu yana, Vakıf faaliyetleri İçişleri Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından düzenli olarak denetlenmiştir.
5) Ancak, yeni açılan soruşturmalarla Açık Toplum Vakfı ile 2013 yılındaki Gezi olayları arasında bağlantı kurma çabaları olduğu görülmektedir. Bu çabalar yeni değildir ve tümü gerçek dışıdır.
6) Haberlerde bahsedilen yurtdışı bağışlar, usulüne uygun şekilde, Devletimizin yetkili kurumu olan Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bildirilmiş, ve Genel Müdürlük tarafından bu bildirimler onaylanmıştır. 7) Bu bağışların, Türkiye’de hangi kurum ve projelere hibe edildiği de Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne her yılın Haziran ayında bildirilmektedir. 8) Bu süreçlerle ilgili belgelerin tümü zaten Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivlerindedir. Bilgi edinmek isteyenlerle de, talep üzerine paylaşmak mümkündür.
Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.”