İstiklal Savaşının son gazisi olan Yakup Satar, hayatını kaybetti. Gazi Satar, son yolculuğuna şanına yakışır şekilde askeri törenler uğurlandı. Törene, gazi satar'ın ailesi, devlet ve askeri erkan ile çok sayıda vatandaş katıldı.
İstiklal Savaşının son gazilerinden Yakup Satar'ın cenazesi, Eskişehir Reşadiye Camisi'nde kılınan namazın ardından düzenlenen askeri törenle asri mezarlığa defnedildi. Merhum gazi Yakup Satar'ın cenazesi Hacı Seyit Mahallesi Duatepe Caddesi'ndeki evinden alınarak, Türk Bayrağı'na sarılı tabutu, askerlerin omuzunda evinin önüne getirildi. Gazi Satar'ın kızları, torunları, yakınları ve komşuları dualar okudu. Yoğun ziyaretçi trafiği nedeniyle erkekler evden çıkarak bitişikteki caminin avlusunda toplandı. Bu arada gazi Satar ile aynı apartmanda oturan komşularının 4 ve 6 yaşlarındaki asker kıyafeti giyen çocukları Sefa Kurtcan ile Halil Berkay Altun, bir süre tabutun başında nöbet tuttu. Gazi Satar'ın Türk Bayrağı'na sarılı tabutu TSK Eskişehir Asker Hastanesine ait ambulansla törenin yapılacağı Reşadiye Camisi'ne götürüldü.
Gaziler başında nöbet tuttu
Caminin avlusuna yerleştirilen gazi Satar'ın tabutunun başında, bir süre de dönüşümlü olarak Kıbrıs ve Kore gazileri nöbet tuttu. Gazi Satar'ın torunlarının bazı çocukları da tabutun yanına gelerek dua etti. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı cami çevresinde, törene katılacak vatandaşlar üst aramasından geçirilerek avluya alındı. Gazi Satar'ın
ailesi ve yakınlarının, törenin yapıldığı camiye ulaşımları 1. Hava Kuvveti Komutanlığına ait araçlarla sağlandı.
'Vatan alelade bir toprak parçası değildir'
Reşadiye Camisi'nde kılınan öğle namazının ardından, Gazi Satar'ın oğlu Fevzi Satar, kızları Zekiye Tali, Safiye Çorakbaş, Meliha Işıkada, Necmiye Işıkada ve Bedriye Kalas ile torunları, torunlarının çocukları, yakınları, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Vali Kadir Çalışıcı, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Murat Mercan, Nedim Öztürk, MHP Milletvekili Beytullah Asil, Garnizon ve 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Bilgin Balanlı, Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Hasan Memişoğlu, Cumhurbaşkanlığı Yaveri Jandarma Albay Semih Okyar, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Tepebaşı Belediye Başkanı Tacettin Sarıoğlu, mülki ve askeri erkan ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Cenaze namazını kıldıran Müftü Ahmet Akın, yaptığı konuşmada, bu aziz vatanı hür, bağımsız, dirlik ve birlik içinde gelecek nesillere devrederken ecdadın, aziz şehitlerin ve gazilerin taşıdığı ruhu iyi anlatmak gerektiğini belirterek, 'Vatanın alelade bir toprak parçası olmadığını' söyledi.
Yakup Satar'ın özgeçmiş
Şanlı mücadelenin son kahramanlarından Yakup Satar, 1898 yılında Kırım'da doğdu. Ailesiyle Eskişehir'e göç eden Satar, Osmanlı Devleti'nin 1. Dünya Savaşı'na katılmasıyla Basra Cephesi'nde savaştı. Sakarya Meydan Muharebesi'nde de düşmana karşı mücadele eden Satar, savaş sonunda Eskişehir'e döndü. Uzun süre çiftçilik yapan Satar, eşini kaybetmesinin ardından kızları Zekiye Tali ve Bedriye Kalaş ile yaşıyordu. Satar'ın, 6 çocuğu, 50'ye yakın torunu bulunuyor. Son 10 yıldır çeşitli rahatsızlıkları nedeniyle evinden dışarı çıkamayan Gazi Satar, geçen yıl dünyaya gelen torunlarının torunlarını görmüştü.