Son dakika... Tansu Çiller'in eşi Özer Uçuran Çiller hayatını kaybetti

Son dakika... Tansu Çiller'in eşi Özer Uçuran Çiller hayatını kaybetti

Türkiye’nin ilk ve tek kadın başbakanı olan Tansu Çiller’in eşi Özer Uçuran Çiller, geçirdiği kalp krizinin ardından yaşamını yitirdi. Bir süredir diyaliz tedavisi gören Çiller'in Yeniköy'deki evinde kalp krizi sonrası vefat ettiği öğrenildi.

Türkiye'nin ilk ve tek kadın başbakanı olan Eski Başbakan Tansu Çiller'in eşi iş insanı Özer Çiller 86 yaşında yaşamını yitirdi.

tansu-cillerin-aci-gunu-esi-yasamini-yitirdi-tansu-cillerin-esi-ozer-ciller-kimdir-ozer-ciller-nereli-kac-yasinda-oldu-mu-4ekx.webp

İBB İLE MAHKEMELİK OLMUŞTU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), mahkemeye taşıdığı bir arazinin statüsünü iptal ettirerek dikkatleri üzerine çekti. Arazinin sahibi olan MARSAN Holding'in, Tansu Çiller ve eşi Özer Uçuran Çiller'in yönetiminde olduğu ortaya çıktı.

MARSAN Holding, 1985'ten bu yana süren İstanbul Bankası davasında, bankanın içini boşaltan kredilerin bir kısmının verildiği şirket olarak biliniyor. Özer Uçuran Çiller, 1953 yılında Has Ailesi tarafından kurulan İstanbul Bankası'nda Genel Müdür ve murahhas üye olarak görev yapmıştı. Banka, sahte kredilerle içinin boşaltılmasının ardından 1983 yılında Ziraat Bankası'na devredilmişti.

81279679-a5fb-4356-be7a-d956a784d2e0-001.jpeg

USULSÜZ KREDİ İDDİASIYLA GÜNDEME GELMİŞTİ

İstanbul Bankası’nın iflasıyla ilgili 1985 yılında açılan ve hala İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde devam eden davada, bankanın içinin MARSAN Holding ile Çiller ve Has ailelerinin ortak olduğu MARHAS Holding'e usulsüz krediler verilerek boşaltıldığı öne sürülüyor.

Davada, bankanın eski şube müdürleri ve Has ailesinin vefat etmiş bir üyesi de yargılandı. Bilirkişilerin 13 Şubat 2020'de mahkemeye sundukları raporda, asıl sorumlunun yargılananlar değil, Özer Uçuran Çiller olduğuna dikkat çekildi. Raporda, yargılananların sorumluluğunun yüzde 8 olduğuna vurgu yapıldı.

60cb95bf93215108900ebedc.webp

ÖZER UÇURAN ÇİLLER KİMDİR?

1937 doğumlu olan Özer Uçuran Çiller mühendis ve iş insanıdır. Türkiye'nin 22 ve ilk kadın başbakanı Tansu Çiller ile evliliğinden iki çocuğu oldu. Evliliğinden sonra "Çiller" soyadını aldı.

Saint Joseph Fransız Lisesinde okuduktan sonra Robert Kolejde (Boğaziçi Üniversitesi) mühendislik ve yüksek mühendislik tahsilini yaptı. Amerika'da Boston ve Connecticut üniversitelerinden MBA derecesi kazandı. 1975 yılına kadar Amatek Inc. şirketinde Holding Ekonomik Kontroller Direktörü olarak görev yaptı.

18894559-ceb8-405f-80ea-231b0d010f47.jpeg

TANSU ÇİLLER İLE ÖZER UÇURAN ÇİLLER NE ZAMAN EVLENDİ?

1963 yılında Tansu Çiller ile evlenen Özer Çiller, 8 yıl Amerika'da kaldıktan sonra Türkiye'ye döndü. Eşi Tansu Çiller'in siyasete atılıp 1993 yılında ilk kadın başbakan olmasından sonra Türkiye'nin ilk "second gentleman"ı unvanını aldı. 2000'li yılların başlarından itibaren alternatif tıbba merak salan Özer Çiller'in bu konuda yayınlanmış kitapları bulunmaktadır.

İlgili Haberler