Son dakika... Kavala davasında flaş gelişme

Son dakika... Kavala davasında flaş gelişme

Kavala davasının heyeti değişti. Yeniden yargılanmaya bakacak heyetin başına Şenol Kartal atandı.

Osman Kavala davasında yeniden yargılanma kararını verecek heyet değişti. Heyetin başına 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şenol Kartal atandı.

Gezi Parkı Davası'nda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala'nın avukatı Hilal Zengin'in başvurusu üzerine yeniden yargılama talebine bakacak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin değiştirildiği iletildi. Dava için karar veren başkan ve üye çekildi ve yeni bir heyet oluşturuldu.

179169-61936.png

AİHM’İN KARARINA UYMAMIŞLARDI

İş insanı Osman Kavala, 9 Mart’ta 2020 tarihinde siyasal ve askeri casusluk suçlamasıyla tutuklanmış ancak Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), 'hak ihlali' kararına uymamıştı.

İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Nisan 2022 tarihindeki karar duruşmasında Kavala’ya ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüsten' ağırlaştırılmış müebbet cezası verdi.

Bugün, Kavala Davası’ndan çekilen başkan ve üye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği karara uymamıştı.

1419592.webp

NE OLMUŞTU?

Gezi Parkı Davası’nda Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater ve Mine Özerden hapis cezaları Yargıtay tarafından onandığı için hala cezaevinde bulunuyorlar. Gezi Parkı Davası sanıkları TCK’nın 312. maddesinde düzenlenen “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçundan dolayı hapis cezasına çarptırıldı. Bu kapsamda, Osman Kavala ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alırken, diğer sanıklar ise 18’er yıl hapis cezası aldılar.

Gezi Parkı davasından 2017 yılından bu yana tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala, günler önce yeniden yargılanma talep etmiş ve “Suçsuz insanların yıllar boyu hapis kalmalarına yol açan davaların yeniden görülmesi temel hukuk ilkelerinin ve insan haklarına saygının gereğidir” ifadelerini kaydetmişti. Osman Kavala, yeniden yargılanma talebini bir basın açıklamasıyla duyurmuştu.

whatsapp-image-2024-05-09-at-09-17-51.jpeg

ABDULKADİR SELVİ KÖŞESİNDE YAZMIŞTI

Abdulkadir Selvi, 17 Nisan'da yazığı köşe yazısında Osman Kavala ile Gezi Davası tutuklularının hapiste tutulmasının Türkiye'ye ve AK Parti'ye bir faydasının olmadığını belirtirken, "Artık iklimin değişmesi ve baharın gelmesi gerekiyor" ifadelerini kullanmıştı.

Selvi'nin yazısına ise MHP'den tepki gelmiş, Bahçeli, Abdulkadir Selvi'ye de sert sözlerle yüklenmişti. Bahçeli, "Emin olunuz bu şahıs, doğrudan doğruya 'Osman Kavala serbest bırakılmalıdır' dese daha tutarlı ve omurgalı olurdu" ifadelerini kaydetmişti.

İlgili Haberler