Soğuk hava 47 can aldı

Soğuk hava 47 can aldı

Amerika'da başta Teksas eyaleti olmak üzere bütün ülkeyi Kuzey Kutbu’ndan gelen soğuk hava dalgası sardı. Soğuk nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 47'ye yükseldi.

Amerika''da soğuk hava, eyaletleri etkisi altına aldı.  Kuzey Kutbu’ndan gelen soğuk hava dalgası hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

NTV''de yer alan habere göre başta Teksas eyaleti olmak üzere başkent Washington’dan Boston’a kadar geniş bir alanda devam eden ağır kış şartları ülkede en az 47 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

HAFTA SONU DA DEVAM EDECEK

ABD Ulusal Meteoroloji Servisi, ülkenin iç ve güney eyaletlerinde hayatı durma noktasına getiren kar ve buzlu havanın, hafta sonu da Atlantik kıyısı üzerinden kuzeydoğu bölgesinde etkili olacağını duyurdu.

Yoğun kar yağışı sebebiyle New York’ta kar kalınlığının 20 santimetreye kadar çıkabileceği bildirildi. 

SULAR KESİNTİYE UĞRADI

Kutup soğuklarının başladığı günden itibaren yaklaşık 5 milyon kişinin elektrik kesintisi yaşadığı Teksas’ta Cumhuriyetçi Partili Vali Greg Abbott, eyaletteki tüm elektrik üretim tesislerinin tekrar devreye girdiğini ancak şiddetli kar fırtınası ve soğuk havanın ardından devrilen hatlar ve diğer sorunlar nedeniyle yüz binlerce evin elektriksiz kaldığını söyledi.

Vali Abbott yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz gün 2,7 milyon olan elektriksiz insan sayısı yaklaşık 325 bine indi. 13 milyondan fazla Teksaslı da su hizmetlerinde kesinti görüyor" dedi. 

HALK SAĞLIĞI İÇİN ACİL DURUM İLAN EDİLDİ

ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı, Teksas eyaletini vuran şiddetli kış fırtınalarının ardından bugün Teksas''ta bir halk sağlığı acil durumu ilan ettiğini açıkladı.

11 Şubat’tan kapsayan acil durum kararında, federal yardım alan kişilerin faydalanması için geriye dönük karar alındığı belirtildi.

Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı Sekreter Vekili Norris Cochran, eylemlerin "sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştıracağını" söyledi. 

ZEHİRLENMELERDE ARTIŞ VAR

Teksas’ta elektrik üretiminde yaşanan kesinti dondurucu soğuklarda yüksek talep ile birleşince, eyaletteki elektrik akışını yöneten Texas Elektrik Güvenilirlik Konseyi (ERCOT) spot elektrik megavat saat fiyatı, kar fırtınası öncesi 50 dolarken 15 Şubat’ta 9 bin doların üzerini görmüştü.

Uzmanlar, Dallas''taki Teksas Tıp Merkezi acil servisine son iki günde 100’den fazla kişinin karbonmonoksit zehirlenmesiyle geldiğine dikkat çekerek, aşırı elektrik fiyatları nedeniyle insanların, araçların içinde veya evlerindeki mangal malzemeleriyle ısınmaya yönelebileceği, bunun karbonmonoksit zehirlenmesi veya yangınları artırabileceği endişesini dile getiriyor.