Kiraz, tatlılarda ve atıştırmalık olarak severek tükettiğimiz mükemmel bir meyvedir. Ancak, kiraz çekirdeği ezildiğinde siyanüre dönüşebilen bir bileşik içerir. Fazla miktarda tüketildiğinde solunum yetmezliği ve zehirlenmelere neden olabilir.
Harvard T.H. Chan School of Public Health'ten Dr. David Christiani, "Kiraz çekirdeği, siyanür içeriği nedeniyle ciddi sağlık riskleri taşır. Çekirdeklerin yutulmaması ve çocuklardan uzak tutulması önemlidir" dedi.
SİMİT: MASUM ATIŞTIRMALIK MI, KANSEROJEN BOMBASI MI?
Sokak lezzetlerinin en sevilenlerinden biri olan simit, özellikle közde veya fırında fazla kızartıldığında sağlığınız için tehlikeye dönüşebilir.
Yanık veya fazla kızarmış simitlerde "akrilamid" adı verilen kanserojen bir madde oluşur. Bu madde, yüksek sıcaklıkta pişirilen birçok gıdada bulunur ve uzun vadede kanser riskini artırabilir.
Stanford University'den Dr. Christopher Gardner, "Akrilamid, yüksek sıcaklıkta pişirilen gıdalarda oluşan ve kanser riskini artıran bir bileşiktir. Simit tüketirken aşırı yanık veya közde pişirilmiş olanlardan kaçınmak gerekiyor" şeklinde ifade etti.
SOSİSLİ SANDVİÇ: BOĞULMA VE KANSER RİSKİ
Lezzetiyle her yaştan insanın favorisi olan sosisli sandviç, aslında hem kimyasal hem de fiziksel açıdan büyük bir tehlike içeriyor.
Sodyum nitrat ve sodyum eritorbat gibi koruyucular kansere yol açabilir. Özellikle çocuklar için boğulma riski taşır. Kaygan dokusu ve silindirik şekli nedeniyle soluk borusunu tıkayabilir.
Mayo Clinic'ten Dr. Donald Hensrud, "Sosisli sandviçler, içerdiği kimyasallar ve fiziksel yapısı nedeniyle sağlık açısından risk taşır. Tüketimini sınırlandırmak ve doğal alternatifler tercih etmek önemlidir" dedi.
KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ: ZEHİRLİ BAKTERİ DEPOSU
Midye, karides ve istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri büyük bir protein kaynağı olsa da, eğer taze değilse sağlığınız için büyük bir tehdit oluşturabilir.
Kirli sularda yetişen midye ve istiridyeler ağır metal ve toksinleri biriktirebilir. Taze tüketilmezse gıda zehirlenmelerine ve sindirim sorunlarına yol açabilir.
University of California, Berkeley'den Dr. Michael Eisen, "Kabuklu deniz ürünleri, taze olmadığında ciddi sağlık riskleri taşır. Tüketmeden önce kaynağını araştırmak ve iyice pişirildiğinden emin olmak önemlidir" şeklinde açıklamada bulundu.
ÇİĞ FASULYE: MASUM GÖRÜNÜYOR AMA ZEHİR İÇERİYOR
Çiğ fasulye, içeriğinde bulunan "lektin" adı verilen toksin nedeniyle sağlık açısından risk taşır. Lektin, sindirim sistemine zarar verebilir ve mide bulantısı, kusma gibi belirtilere yol açabilir.
Harvard Medical School'dan Dr. Joan W. Miller, "Çiğ fasulye, içerdiği lektin nedeniyle sağlık açısından risk taşır. Fasulyelerin iyice pişirilerek tüketilmesi önemlidir" dedi.
GELECEK ÖNERİLER VE SAĞLIKLI BESLENME STRATEJİLERİ
Uzmanlar, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını benimsemenin ve tehlikeli besinlerden kaçınmanın, genel sağlık durumunu koruma açısından önemini vurguladı.
Harvard T.H. Chan School of Public Health'ten Prof. Dr. Frank Hu, "Sağlıklı beslenme alışkanlıkları, vücut fonksiyonlarını koruyarak uzun vadede sağlık sorunlarını önlemeye yardımcı olur. Tehlikeli besinlerden kaçınmak ve doğal, taze gıdalar tüketmek önemlidir" şeklinde açıklamada bulundu.