Snapchat savaşın kaderini değiştirecek!

Snapchat savaşın kaderini değiştirecek!

Snapchat ısı haritası Ukrayna bölgesi için kapatıldı. Snap, Rusya'nın istihbarat toplamasının önüne geçmek istiyor.

ShiftDelete''de yer alan habere göre, Rusya-Ukrayna savaşında sosyal medya platformlarının önemi günden günde daha fazla anlaşılır hale geldi. Meta, Twitter ve Google gibi şirketlerin yaptırımları sonrasında bir karar da Snapchat tarafından ısı haritası için alındı.

Daha önce Rusya, Ukrayna ve Belarus’taki reklamları askıya aldığını duyuran Snapchat, şimdi de Snap Map (Snapchat ısı haritası) özelliğini Ukrayna için durduğunu söyledi. Bu karar sayesinde Rus askerlerinin veya Rusya hükümetinin, Ukrayna’daki anlık video/fotoğrafları görmesi engellenecek.

Snapchat ısı haritası Ukrayna için kapatıldı

Snapchat, Ukrayna için ısı haritası özelliğini geçici olarak kapattığını açıkladı. Şirketin açıklamasına göre bu hamle, Rusya’nın savaş sırasında Ukrayna’da anlık olarak paylaşılan görüntüleri takip etmesinin önüne geçecek.

The Verge’in bildirdiği üzere sosyal medya platformu, bu değişikliğin bir güvenlik önlemi olarak sunulduğunu ve Snapchat’in Ukraynalılar tarafından güvenle kullanılabileceğini söyledi. Isı haritası özelliğinin kapatılması Rusya’nın istihbarat toplamasını engelleyebilir.

Ukraynalıların faaliyetlerini takip etmeyi zorlaştırmak için diğer şirketler de benzer önlemler almıştı. Örneğin Google ve Apple, Ukrayna’daki canlı trafik bilgilerini kapattı.

Snap ayrıca Rusya saldırılarından sonra bazı ek önlemler de aldı. Daha önce belirttiğimiz gibi, reklamların Rusya, Beyaz Rusya ve Ukrayna’da gösterilmesi savaş süresi boyunca durduruldu.

Bilmeyenler için Snapchat ısı haritası (veya Snap Map), belirli bir alanda kaç kişinin paylaşım yaptığını gösterir. Bu kamuya açık veriler genellikle anlamlı olmasa da, Rusya tarafından istihbarat toplamak için kullanılma potansiyeline sahip.

ABD’li şirketler Rus medyasını engelliyor

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş tüm dünyayı etkiliyor. Meta, Twitter, Google (YouTube) ve Microsoft gibi çoğu büyük teknoloji platformları, Ukrayna işgalinin ardından Rus devletine ait medya kuruluşlarını yasakladı. Hatta Meta, yanlış bilgi akışını engellemek için Rus medyasına ilk olarak bölgesel, ardından küresel çapta kısıtlamalar uygulayacağını duyurdu.

İlgili Haberler