Skylake hakkında bilinmesi gereken 5 önemli nokta

Skylake hakkında bilinmesi gereken 5 önemli nokta

Intel'in yeni Skylake işlemcilerinde sizi kendisine çekebilecek çok şey var. İşte bu noktada Skylake hakkında bilinmesi gerekenlerden ilk 5 tanesini konunun uzmanları kullanıcılar için derledi

Intel'in ilk Skylake işlemcileri, artık satışta. Firmanın "tik, tak" planının "tak" kısmını temsil eden Skylake, bir önceki Broadwell yongasının üzerine birçok küçük geliştirme getiriyor. Bunlar arasında daha fazla güç, kablosuz şarja yönelik geliştirmeler ve Thunderbolt 3 desteği var. Skylake'in neden tercih etmeniz gerektiğini düşünüyorsanız, bu yazımızda sizi ikna edecek 5 nedeni sıralayacağız.

THUNDERBOLT 3 İLE GELİYOR 

Skylake'in en önemli yeniliklerinden bir tanesi, süper hızlı bağlantı standardı Thunderbolt 3 ile gelmesi. Skylake'in sunduğu bu destek, 40Gbps gibi veri aktarım hızlarına ulaşabilmesi anlamına geliyor. Bu hız, şu anki Thunderbolt standardının iki katına, USB 3 ve DisplayPort 1.2'nin maksimum hızının 4 katına denk geliyor. Yaklaşık 1 sene sonra iki 4K ekranı 60Hz'te besleyebilen aktif optik kablolarla karşılaşabiliriz. Cihazlara 100W güç sağlamamız, 60 metreye kadar 15W sağlamamız da Skylake sayesinde mümkün olacak.

DDR4 VE DDR3L DESTEĞİ

Skylake, DDR bellekleri DDR4 ve DDR3L seviyesine taşıyor. DDR3 spesifikasyonu, 800MT/s'den (saniyedeki milyon transfer) başlıyor ve baskı altında 2133MT/s'ye ulaşabiliyor. DDR4 ise 2133MT/s'den başlıyor.

OVERCLOCK EDİLMESİ DAHA KOLAY

Skylake'i overclock etmek, en temel seviyede Intel'in Sandy Bridge yongalarını overclock etmekten farklı olmayacak. Farklı olan ise en iyi performansı elde edebilmek için size sunulan yeni seçenekler. Skylake ile birlikte işlemci üzerinde 1MHz'lik çok küçük ayarlamalar yapmanız mümkün olacak (100MHz ile 200-300MHz arasında). Belki de daha heyecan verici olan, K serisi yongaların sonunda masaüstünden notebook'lara gelecek olması. Intel bunun haberini sessiz de olsa Gamescom sırasında vermişti.

KABLOSUZ BİLİŞİME HAZIR

Hem kurumsal hem de tüketici sektörlerinin uzun süredir beklediği WiGig standardı, Skylake paketinin bir parçası olarak geliyor. WiGig sadece 10 metreye ulaşabilse de heyecan verici, çünkü Wi-Fi'a göre çok daha az enerji harcıyor ve 7GB/s hızlarına ulaşabiliyor. Henüz kablosuz çevre birimler yaygınlaşmış olmasa da, Skylake yongalı bir PC satın alarak geleceği (en azından kısa bir süreyi) garanti altına alabilirsiniz.

PERFORMANS ARTIŞI VAR

GHz alanında biraz olsun geliştirme yapmayan yeni bir işlemci, tam sayılmaz. Skylake, bu alanda üstüne düşeni yapıyor ve küçük de olsa bir geliştirme sunuyor. Core i7-6700K Skylake yongasını örnek verecek olursak, bu yonga dahili PCI-e 3.0 bant genişliğinde yüzde 40 geliştirme sunuyor - böylece bağlanan depolama cihazları için daha hızlı bir arayüz sunuyor. Yeni işlemcilerde USB Type-C'yi bir adım ileriye taşıyan geliştirmeler de var.